Kina etablerer klimafond

Kina vil bruke en del av inntektene fra salg av CO2-kvoter til å etablere et statlig klimafond, opplyser det kinesiske finansdepartementet.

 

Fondet skal finansiere energisparing og andre miljøtiltak, sier finansminister Xie Xuren.
Kyotoavtalen har opprettet den såkalte Grønne utviklingsmekanismen, CDM, som åpner for at rike land, eller private bedrifter i industrilandene, kan få CO2-kvoter ved å finansiere klimatiltak i utviklingsland.

Kina har til nå godkjent 885 slike CDM-prosjekter. Dersom de blir realisert, vil de redusere utslippene av klimagasser tilsvarende 1,5 milliarder tonn, om lag 30 ganger Norges årlige utslipp.

Store inntekter
Salget av disse CO2-kvotene vil gi kinesiske bedrifter inntekter på opp mot 15 milliarder dollar, vel 80 milliarder kroner. Av det vil den kinesiske staten kreve inn 3 milliarder dollar som skal gå til klimafondet. Avgiften er høyest for de utslippsreduksjonene som er billigst å gjennomføre.

Kina er det landet i verden som har tiltrukket seg suverent mest CDM-prosjekter. En rekke land og bedrifter i den rike verden står i kø for å skaffe seg kinesiske klimakreditt.

Kyotoforpliktelser
Kina har sluttet seg til Kyotoavtalen. Men verken Kina eller andre utviklingsland har konkrete og tallfestede forpliktelser om å kutte sine utslipp av klimagasser. Den rike verden må gjøre mer for å kutte sine egne utslipp før de påtvinger utviklingsland å begrense sitt energiforbruk, hevder Kina.

Utslippsforpliktelser for Kina, India og andre raskt voksende utviklingsland blir et av de vanskeligste spørsmålene under forhandlingene om en ny internasjonal klimaavtale, som begynner på den indonesiske ferieøya Bali i desember.