Birkerbeinerrittet for 16. gang

Det braker løs for verdens største terrengsykkelritt 30. august.

Birkebeinerrittet ble arrangert for første gang i 1993 og har vært en suksess frem til i dag. I august i år var det 16000 påmeldte. Første gang deltok 1300 sykkelryttere. Allerede da var Birkebeinerrittet Nordens største terrengritt. Og i 1995 kunne rittet skilte seg med å være verdens største med 3321 syklister som kom seg over fjellet.

Birkebeinerittet er i dag 91 km langt og starter i Rena sentrum og setter kursen vestover mot Lillehammer. Den følger fylkesveien til Skramstadsætra og videre mot Svartåtjernet til skogsbilvei ned til Djupdalen. Så er det grusvei ned til Djuposet, der løypa fortsetter på sti 1,7 km. til vei ved Breborg. Etter dette passeres Kråleråa, Bergtronget, Åstdalen og Bjønnåsbrua. Herfra går løypa slakt oppover til Nysætra og Øyungen.

Etter Kvarstaddammen (670 moh går det oppover til Storstilen. Deretter i sterk stigning til Aksjøen (860 moh) over Elgåsen og Storåsen, på fast dekke gjennom Sjusjøområdet hvor det er en del farlige utkjøringer helt til du er forbi Tyria til Sjøseterveien, som har fast dekke. Traseen går så innom OL-løypene og gjennom Birkebeinern skistadion. Videre er det grusvei frem til Olympiaparken og ned Balletbakken. Til slutt rundt sletta i Lysgaardsbakkene og i mål i Håkons Hall til ellevill jubel fra tilskuerne som er til stede for å få med seg begivenheten.

Birkebeinerrittet er 91 km. Start på Rena og mål ved Håkons Hall, Lillehammer.