Tapte kampen mot USAs ambassade

Aksjonistene som forsøkte å hindre at USAs ambassade flytter til Huseby i Oslo, har tapt i Oslo tingrett. Nå vil de vurdere å anke saken.

- Vi er skuffet og overrasket. Nå må vi lese dommen og så vurdere om vi skal anke, sier leder for Aksjon Vern Husebyskogen, Margrethe Geelmuyden, til NTB.

Heftig protest
Etter å ha vurdert over 30 tomter for plassering av den nye ambassaden i Oslo, kjøpte USA høsten 2004 tomta i Husebyskogen av Forsvaret. Naboer og Naturvernforbundet protesterte imidlertid heftig mot planene, men fikk ikke medhold hos kommunen eller Fylkesmannen. Naturvernforbundet, naboer og idrettslag gikk sammen om å stevne Miljøverndepartementet og kommunen for flere brudd på Plan- og bygningsloven. Aktivistene ba også om en midlertidig forføyning - at byggetillatelse ikke skulle bli gitt - før saken var behandlet av Oslo tingrett.

Nå har altså Aksjon Vern Husebyskogen tapt saken fullstendig i tingretten. Aksjonistene må også betale 245.000 kroner i saksomkostninger til Oslo kommune og til Miljøverndepartementet.

- Ført bak lyset
- Vi er veldig overrasket over dommen fordi vi mener det er klart at bystyret i Oslo ble ført bak lyset i denne saken. Det var alvorlige faktiske feil i saksdokumentene. Oslo kommune har innrømmet at det regelverket som gjelder når man skal gå løs på grøntområder, ikke ble fulgt, sier Geelmuyden.

Hvis dommen blir stående, innebærer det en svekkelse av lovgivningen som skal beskytte grøntområder, hevder aksjonslederen.

Aksjon Vern Husebyskogen representerer 10 velforeninger, 6.000 husstander, i området rundt Husebyskogen.