Forbereder seg på 20 meter høy flodbølge

En voldsom flodbølge er ventet om fjellsiden ved Lyngen i Troms raser ut i fjorden. Instrumentene som skal gi forvarsel om en katastrofe, settes opp denne høsten.

Flere millioner kubikkmeter fjellmasse kan en dag havne i fjorden og skape en flodbølge som rammer kommunene Lyngen, Kåfjord og Storfjord. Fjellområdet som er i bevegelse, ligger i den nordlige delen av Nordnes. Når et eventuelt ras skjer, skal nå under kontroll med målinger og permafrostundersøkelser.

Til sammen 6.000 mennesker med flere tusen bygninger, industri og jordbruk kan i verste fall bli rammet. Sist det gikk ras i området, på motsatt side av fjorden, var i 1810. Da mistet 14 mennesker livet.

3 cm i året
En stein i området som skal under nøye observasjon, beveger seg omtrent 3 centimeter i året.

- Det skal blant annet brukes strekkstag ved sprekker i terrenget. I tillegg skal det på plass lasermålere. En værstasjon som måler blant annet temperatur og snøsmelting, skal også installeres. Dette skal opp til høsten, sier geologen Lars Harald Blikra som jobber med rasutsatte fjellsider.

Senest i slutten av juni var det geologer på Nordnesfjellet for å foreta undersøkelser.

Lokalt har det i mange år vært kjent til den truende fjellbiten som er fire hundre meter bred, fem hundre meter høy og mellom femti og hundre meter dyp. Ekspertene har vært i gang tre-fire år, og Norges naturskadefond har også gitt et større økonomisk bidrag for å få måleinstrumentene på plass.

Klimaendringene kan være en av årsakene til at fjellsiden er kommet i bevegelse.
- Det er blitt mildere i Lyngen. Dermed smelter vannet i fjellsprekkene og fryser på igjen. Det bidrar til å presse ut fjellpartiet, sier Rolf Krag som jobber som prosjektleder for kommunen.

Snø viktig
Skulle klimaendringer, endring i snøforholdene og endring i vindforhold føre til at permafrosten tiner, kan norske fjellsider rase sammen. Fjellsiden i Lyngen vil uansett rase en gang i framtiden, skriver forskningsmagasinet Apollon, men det er mulig raset kan komme raskere om permafrosten forsvinner.

- Dette er en ganske vanlig problemstilling også andre steder i Norge. Når permafrosten tiner, kan det ha innvirkning på stabiliteten i mange fjellsider, sier professor Ole Humlum ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo til Apollon.
Permafrosten starter noen meter under bakken, under det øverste laget som smeltes av sommervarmen. Store deler av norske fjell over en viss høyde er dekket av permafrost.

Det skal etter hvert også gjøres boreprøver i Nordnesfjellet for å sjekke hvor permafrosten står.

Tafjord forbilde
Tafjord som i 1934 mistet 40 beboere da fjellskredet i Langhammaren skapte en kjempebølge, er kommet lengst i arbeidet med å sette opp måling og varsling. Det er en del av erfaringene herfra som skal brukes i Lyngen.

På Sunnmøre er det ei fjellside som truer Stranda og omkringliggende kommuner om den sklir ut i fjorden. Størrelsen er anslått til å være på omkring 35 millioner kubikkmeter fjellmasse.

Ifølge prosjektleder på stedet, Kjell Jogerud, sier beregninger, som riktig nok er noe usikre, at bølgen i Hellesylt kan bli 35 meter høy og i Geiranger 45 meter høy. Men i løpet av neste år er alt knyttet til målinger og evakueringsplaner i området fullstendig på plass.