Jørgen Vik er ordfører i Lillestrøm. Foto: Christian Wangberg Hanne Opdan er ordfører i Nordre Follo. Foto: Nordre Follo kommune

Lillestrøm og Nordre Follo blir FutureBuilt-kommuner

Oslo, Bærum, Asker og Drammen går for 10 nye år med FutureBuilt, og inviterer samtidig kommunene Lillestrøm og Nordre Follo inn i programmet.

I 10 år har FutureBuilt sammen med utbyggere vært leverandør av klimavennlige forbilder. Nå forlenges programperioden frem til 2030.

Hittil har programmet jobbet langs jernbanelinja fra Oslo til Drammen, men i nye FutureBuilt blir også kommunene Nordre Follo og Lillestrøm  invitert inn.

Hanne Opdan, ordfører i Nordre Follo kommune, gleder seg til samarbeidet med FutureBuilt.

– I Nordre Follo har vi høye miljø- og klimaambisjoner, og i kommuneplanen har vi satt oss som mål å være en foregangskommune på vei mot lavutslippssamfunnet. FutureBuilt har påvirket byggebransjen og bidratt til en rekke innovative prosjekter. Ved å være en del av programmet får vi en fantastisk mulighet til å ta del i et kompetansenettverk og å dele erfaringer med aktører som er langt fremme, sier Opdan i en pressemelding.

Jørgen Vik, ordfører i Lillestrøm kommune er enig.

– Klimavennlig byutvikling og arkitektur har kommet for å bli. Vi har stor tro på FutureBuilts strategi – å gjennomføre forbildeprosjekter med stadig høyere ambisjoner. Eksempelets makt kan ikke undervurderes. Vår ambisjon er at Lillestrøm skal være et forbilde i seg selv. Utviklingen skal bygge på FNs bærekraftsmål, og klima- og miljøvennlig by- og tettstedsutvikling er det viktigste vi gjør for å nå disse målene, sier Vik.

Birgit Rusten, daglig leder i FutureBuilt, understreker at byer og lokalsamfunn har en viktig rolle når det gjelder å løse de globale klima- og miljøutfordringene.

– Da vi i 2010 satte passivhus som minstekrav for at et bygg skulle bli godkjent som forbildeprosjekt i FutureBuilt, syntes vi det var dristig. Men utviklingen fra passiv til pluss har gått raskt, og nå er det sirkulærøkonomi alle snakker om. Noen må gå foran å vise vei for å finne fremtidens bærekraftige løsninger, og vi i FutureBuilt opplever at det er mange ambisiøse utbyggere der ute som tør å strekke seg litt lenger enn byggeforskriftene kreve, sier Rusten i meldingen.

Det er ikke bare geografisk FutureBuilt utvider. Også tematisk bredder programmet ut og øker ambisjonene.

Med utgangspunkt i FNs bærekraftmål adresserer FutureBuilt nå hele bærekraftbegrepet, både økologisk og sosialt.

Fra høsten 2019 har FutureBuilt samarbeidet tett med næringen for å få på plass nye kriterier for FutureBuilt-prosjektene.

– De nye kriteriene ligger godt i forkant av dagens praksis og regelverk og viser vei mot et bærekraftig og inkluderende lavutslippssamfunn. Blant temaene som blir viktige frem mot 2030 er klima og energi, sirkulære bygg og bydeler, delingsøkonomi, sosial bærekraft, grønn mobilitet, naturmangfold og klimatilpasning, og ikke minst – urban klimainnovasjon, opplyser FutureBuilt.