Årets Miljøfyrtårn 2020 går til Moderne Byggfornyelse. her fra selskapets byggeplass på Sjursøya. Foto: Moderne Byggfornyelse

Moderne Byggfornyelse Årets Miljøfyrtårn 2020

Moderne Byggfornyelse AS ble torsdag tildelt prisen Årets Miljøfyrtårn 2020 for eksemplarisk miljøfremgang etter flere år med målrettet miljøledelse.

Ann-Kristin Ytreberg

– Prisen Årets Miljøfyrtårn 2020 går til Moderne Byggfornyelse, som helt siden 2009 har jobbet målrettet med miljøledelse, i en bransje som har stor betydning for at Norge skal klare å nå sine klimamål, nemlig bygg- og anleggsbransjen. De har imponer oss gjennom sitt kontinuerlige forbedringsarbeid både når det gjelder miljø-/klimabelastning, men også innen arbeidsmiljø. Jeg mener at dersom vi skal få til det løftet vi trenger innen byggenæringen, må vi ha med hele bredden. Det er ikke bare de største entreprenørene som må trå til, men alle. Moderne Byfornyelse viser klart hvor mye man kan få til dersom man går konkret til verks og jobber systematisk, sier Ann-Kristin Ytreberg, daglig leder i Stiftelsen Miljøfyrtårn.

Stor betydning
Bygg- og anleggssektoren står for en stor del av samfunnets direkte og indirekte utslipp, og har stor betydning for at Norge skal nå sine klimamål.

– Derfor gleder det juryen å kunne gi denne utmerkelsen til en tradisjonsrik og fremtidsrettet entreprenør med ekspertise på bærekraftig ombygging og rehabilitering av bygg, heter det i en uttalelse fra juryen.

– Siden entreprenøren ble Miljøfyrtårn-sertifisert i 2009, har den tatt jevne steg i stadig grønnere retning, og lykkes svært godt med å implementere helhetlig og systematisk miljøledelse. Virksomheten imponerer gjennom sitt kontinuerlige forbedringsarbeid både når det gjelder arbeidsmiljø og ytre miljø-/klimabelastning, og kan vise til flere gode tiltak og resultater, heter det i en pressemelding fra Stiftelsen Miljøfyrtårn.

Det pekes på at virksomheten har hatt betydelig fremgang i sine miljøprestasjoner over tid. De har redusert CO2-utslippet fra 110,62 tonn CO2 i 2009 til 54,45 tonn CO2 i 2019 og de har redusert totalt drivstofforbruk fra 18.000 liter i 2014 til 6.000 liter i 2019, de har redusert total mengde avfall fra 1.290 tonn i2014 til 520 tonn i 2019.

Gøril S. Netteberg

– Vi er kjempestolte over å motta denne prisen for det arbeidet vi har gjort i forbindelse med Miljøfyrtårn. Målrettet og systematisk miljøledelse viser seg å gi resultater, sier Gøril S. Netteberg, administrerende direktør i Moderne Byggfornyelse AS, i en kommentar til Byggeindustrien.

– Jeg er så heldig å ha medarbeidere som er endringsvillige og som tør å gi innspill på hvordan man kan skape bedre prosesser på byggeplass. Vi ser fortsatt at det er mye arbeid som gjenstår, og vi er glade for at vi jobber i en innovativ bransje som tar miljø på alvor. I dag retter jeg en takk til alle mine medarbeidere som hver eneste dag jobber for et bedre arbeidsmiljø, likestilling og mangfold, riktig sortering av avfall og et lavere CO2-utslipp. I tillegg takker vi alle våre samarbeidspartnere som har vært med på å hjelpe oss i vårt miljøarbeid, legger Netteberg til.

Ole Henrik Ystehede.

– Verdig vinner
Direktør Ole Henrik Ystehede i Entreprenørforeningen – Bygg og anlegg, avdeling Oslo, Akershus og Østfold (EBAO) er meget godt fornøyd med at Moderne Byggfornyelse er tildelt prisen Årets Miljøfyrtårn.

Fakta:

Miljøfyrtårn har over 7.300 sertifiserte virksomheter i offentlig og privat sektor. Ordningen er anerkjent av myndighetene ved offentlige innkjøp, og godkjent som miljødokumentasjon i anbudskonkurranser. Årets Miljøfyrtårn er en årlig konkurranse for å synliggjøre virksomheter som går foran og viser vei mot en grønnere og mer bærekraftig fremtid. Tre priser ble utdelt for 2020: Årets Miljøfyrtårn 2020 (små og mellomstore virksomheter): Moderne Byggfornyelse AS, Årets Miljøfyrtårn 2020 (konsern og store virksomheter): SpareBank 1 Hallingdal Valdres og Årets Inspirasjon 2020: Sandefjord kommune. Kilde: Stiftelsen Miljøfyrtårn

– Moderne Byggfornyelse har gjennom mange år jobbet systematisk med både miljøarbeid, HMS, likestilling og rekruttering, og er definitivt en verdig vinner av denne prisen. Det viser at grundig arbeid over tid har effekt og gir resultater. Virksomheten representerer på en god måte hva bransjen ønsker å stå for og bidra med i samfunnet både med tanke på bærekraft, rekruttering og seriøsitetsarbeid, sier Ystehede.

Juryen trekker i sin begrunnelse også frem at selskapet har hatt en reduksjon i energi per kvadratmeter siden førstegangs sertifisering samt at de de har hatt en jevn økning i antall miljøvennlige leverandører fra 21 i 2009 til 151 i 2019. Det trekkes også frem en markant nedgang i sykefravær fra førstegangssertifisering og en ø kt sorteringsgraden fra 48,4prosent% i 2009 til 78,21 prosent i 2019. Flere av deres prosjekter har hatt tilnærmet 100 prosent sortering på byggeplass.

Juryen trekker også frem at miljøarbeidet er godt forankret i øverste ledelse, samtidig som de ansatte også involveres aktivt.

Juryen peker også på at:
* Virksomheten gjør jevnlige og omfattende risikovurderinger og oppfølging av avvik, og internkontrollen sikrer at mål følges opp og tiltak iverksettes.
* Virksomheten er et godt eksempel på at et helhetlig arbeid med HMS og internkontroll ivaretar både arbeidsmiljø og klima- og miljø. Virksomheten er en foregangsbedrift i arbeidet med inkluderende arbeidsliv (IA), og er også høyt ranket blant norske bedrifter på Equality check (vurdering av likestilling og bedriftskultur).
* Virksomheten etablerte jentegarderober på byggeplass før det ble et krav i tariffavtalen.
* Virksomheten har tatt initiativ til å videreutvikle sorteringsguiden til renovatøren Franzefoss ved å oversette til engelsk og polsk. Dette er avgjørende for å lykkes med avfallssortering i en bransje med mange fremmedspråklige ansatte.
* Virksomheten har vært med på forskningsprosjektet Upgrade Solutions hvor målet var å få i stand flere ambisiøse oppgraderinger av eksisterende yrkesbygg. Dette gjøres både gjennom å kartlegge potensialet for energioppgradering, og ved å utvikle og samle gode løsninger.
* Virksomheten har levert prosjekter som benytter Breeam-standarden, og jobber med å sikre at ansatte utvikler bredere kompetanse på Breeam inhouse.
* Virksomheten utnytter den tverrfaglige kompetansen til sine samarbeidspartnere for å finne gode løsninger i prosjektene, og jobber med å påvirke byggherre ved å legge frem mer miljøvennlige løsninger.
* Virksomheten gjenbruker materialer så langt det er mulig, og samarbeider med et foretak som driver med resirkulering av overskuddsmateriell fra byggeplasser.

Juryen besto av: Ann-Kristin Ytreberg (daglig leder i Stiftelsen Miljøfyrtårn), Linn Grøtberg (leder – marked og kommunikasjon i Stiftelsen Miljøfyrtårn), styreleder Are Tomasgard (LO) og nestleder Camilla Gramstad (VIRKE).