Ill. AART architects

Statsbygg skal snart avgjøre hvem som skal bygge det nye vikingtidsmuseet

På nyåret skal Statsbygg avgjøre hvem som skal bygge det nye vikingtidsmuseet på Bygdøy i Oslo og hvem som får oppdraget med å flytte vikingskipene.

Fakta:

Oppdragsgiver: Kunnskapsdepartementet
Bruker: Universitetet i Oslo, Kulturhistorisk museum
Byggherre: Statsbygg
Arkitekt: AART architects
Rådgivere: Brekke & Strand, DIFK, MG Engineering, Multiconsult og Norges Geotekniske Institutt
Brutto bygningsareal: 13.100 kvadratmeter (3.800 eksisterende museum og 9.300 nybygg)
Byggestart/Ferdigstilling: 2021/2025
Kostnadsramme: 2,1 mrd (01.07.2020)
Kostnadsramme brukerutstyrsprosjekt: 268,6 mill (01.07.2020)

Statsbygg lyser nå ut to kontrakter for det som skal bli nye Vikingtidsmuseet i Oslo. Verdens best bevarte vikingskip og andre skjøre gjenstander fra vikingtiden skal få et nytt tilholdssted.

- Statsbygg har fått i oppdrag av Kunnskapsdepartementet å bygge et nytt vikingtidsmuseum. Det nye Vikingtidsmuseet blir en verdensattraksjon, som skal bidra til unik kunnskap og forståelse av vikingtiden for dagens og fremtidige generasjoner, heter det i en melding fra Statsbygg.

Det er to kontrakter som lyses ut:
* Sikring og flytting av store gjenstander, herunder vikingskipene
* Totalentreprise med samspill

Den første kontrakten gjelder arbeidet med å planlegge og gjennomføre flyttingen av vikingskip og andre store gjenstander fra dagens Vikingskipshus til det nye museet. - Før byggingen starter er det nødvendig å sikre vikingskipene og sleder på forsvarlig vis. Disse er svært skjøre slik at det vil bli stilt strenge krav til håndteringen av gjenstandene. I løpet av byggeperioden skal skipene og de andre gjenstandene flyttes over i et nytt bygg, skriver Statsbygg.

- Vi ser etter en entreprenør som har erfaring med flytting av store gjenstander, bygging av sikringskonstruksjoner med strenge krav til vibrasjoner, stabilitet og klimastyring, sier prosjektleder i Statsbygg, Lars Christian Gomnæs.

Den andre kontrakten gjelder oppføringen av det nye museumsbygget. Nybygget er på om lag 9.300 kvadratmeter. Foruten å huse vikingskipene og andre gjenstander skal nybygget også inneholde en restaurant, laboratorier med tilgang for publikum og et forskningssenter.

Danske AART architects har utformet det nye museumsbygget og størstedelen av råbygget skal utføres i plasstøpt betong.

- Nybygget har strenge krav for å sikre gjenstandene i et tohundreårs perspektiv. Statsbygg har opsjon på å utvide kontrakten med andre delprosjekter, som rehabilitering av det eksisterende Vikingskipshuset på om lag 3.800 kvadratmeter. Dette vil inneholde foredragssal, museumsbutikk og et eget besøksområde for skoleklasser. Prosjektet omfatter også opparbeidelse av en museumspark, melder Statsbygg.

Sikring, flytting av skip og gjenstander utlyses som en begrenset konkurranse med forhandlinger. Nybygget utlyses som en åpen konkurranse for totalentreprise med samspill. Hvem som får kontraktene blir bestemt i første halvår i 2021.