100 kommuner har fått importsmitte fra Polen

De siste to månedene er det påvist smitte på 344 fly i Norge, hvorav mange har kommet fra Polen. 100 norske kommuner har til nå fått importsmitte fra landet.

Bare i forrige uke måtte FHI iverksette smittesporing knyttet til 64 fly, hvorav flere av dem kom fra Polen, skriver Aftenposten.

– Hovedsakelig sees smitte i forbindelse med utenlandsreise, hvor en betraktelig andel har kommet fra Polen, særlig i de to-tre siste ukene, heter det i en fersk rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Svært få ble smittet på de ulike flyene, men importsmitten har ført til utbrudd i mange kommuner rundt om i landet. I forrige uke ble det oppdaget smittetilfeller i 50 ulike kommuner, som alle kunne spores tilbake til fly fra Polen. Totalt er det dermed registrert smitte fra Polen i 100 kommuner.

– Hver dag lander fly med svært høy smitte. På Gardermoen lander sju fly fra Polen bare i dag, sa Oslo-byrådsleder Raymond Johansen (Ap) da han mandag kunngjorde nye innstramminger i hovedstaden.

Johansen påpekte at Norge har lagt seg på en mye mer liberal linje enn mange andre land.

– Mange drar rett på jobb. Mange jobber i bedrifter hvor ingen av de ansatte snakker norsk. Det er ingen grunn til å tro at etterlevelsen av reglene er spesielt god, sa byrådslederen.