Rapport: Økt formuesskatt skaper flere arbeidsplasser ID: 17450076

Analysen som regjeringen utlyste om formueskattens påvirkning på små og mellomstore bedrifter, konkluderer med at økt formuesskatt øker sysselsettingen.

Det skriver Dagens Næringsliv.

I konklusjonen til rapporten fra Frischsenteret og Senter for skatte- og atferdsforskning ved NMBU heter det:

«Hovedresultatet fra denne analysen er at økt formuesskatt for majoritetseiere i nært eide, små og mellomstore virksomheter i gjennomsnitt bidrar til å øke sysselsettingen i den virksomheten de eier.»

Forskerne anslår at én krone mer i beregnet formuesskatt øker lønnssummen i virksomheten med 30 øre samme år. I tillegg reduserer økt formuesskatt i gjennomsnitt størrelsen på eiernes uttak av utbytte og lønn fra selskapet – høyere formuesskatt gjør det mer lønnsomt å plassere formuen i bedriften for eierne.

Forskerne kan imidlertid ikke utelukke at enkelte majoritetseiere må ta penger ut av virksomheten for å betale formuesskatt, hvis de har svak personlig likviditet.

Næringsminister Iselin Nybø (V), som mottok rapporten, sier regjeringens politikk ligger fast.

– Regjeringens politikk er å senke skatten på arbeidende kapital uten å endre formuesskattesatsen. Det vil bidra til å øke sysselsettingen. Vi må skape mer, ikke skatte mer, sier hun.