- Jeg forventer at det nå blir bevilget det som er nødvendig av økonomiske ressurser for så raskt som mulig å få opp kapasiteten på testing av covid 19-smitte, sier Ståle Rød.

Skanska-sjef Ståle Rød etterlyser økt testkapasitet - frykter økt risiko for at folk i prosjektene blir smittet

Konsernsjef i Skanska Norge, Ståle Rød, sier det er helt avgjørende med økt testkapasitet for å avdekke mulig Covid 19-smitte. - Dagens situasjon er ikke holdbar og øker risikoen for at folk i prosjektene blir smittet, sier Rød.

Han er glad for at det nå kommer signaler om at testkriteriene endres slik at man ikke trenger legeerklæring og at testkapasiteten skal økes, men han er bekymret for at det kommer til å ta for lang tid å bygge opp kapasiteten.

- Dagens smittetopp var et sannsynlig scenario allerede i vår. Nå ser vi smittetallene øke nesten for hver dag som går og da må vi i vår næring gjøre vår del for å begrense smitten fra å spre seg. Vi anbefaler sterkt våre ansatte om å følge de generelle smittevernrådene som Folkehelseinstituttet (FHI) gir og vi jobber knallhardt i prosjektene med å følge opp rådene og omsette det til kloke arbeidsprosesser, legger Rød til.

Rød viser til at de akkurat har fått beskjed om at en ansatt ved prosjektet på Nordøyvegen er smittet med covid 19, men at det tok hele fem dager fra den ansatte ba om å bli testet til det foreslå et svar.

- En av våre ansatte våknet torsdag i forrige uke og følte seg dårlig. I samråd med vår bedriftshelsetjeneste reiste han umiddelbart fra prosjektet og vel hjemme i Oslo kontaktet han sin lege for å bli testet. Men de hadde ikke kapasitet, og dermed tok det hele fem dager fra han tok kontakt med lege til han ble testet og resultatet forelå. Det er ikke godt nok. En slik situasjon gjør det vanskelig for oss og andre næringslivsaktører å holde hjula i gang med godt smittevern, mener Rød.

Han peker på at det i vår ble et sannsynlig scenario med økt smitte etter sommeren beskrevet av Folkehelseinstituttet.

- Det er denne situasjonen som nå inntrer påpeker konsernsjefen. Han mener Oslo burde vært bedre forberedt på en slik smittetopp.

- Jeg forventer at det nå blir bevilget det som er nødvendig av økonomiske ressurser for så raskt som mulig å få opp kapasiteten på testing av covid 19-smitte, avslutter Rød.

Helse- og omsorgsdepartementetskriver i en e-post til Byggeindustrien at Norge er et av landene i verden som utfører flest koronatester på sine innbyggere.

- Kommunene og staten jobber kontinuerlig for å øke testkapasiteten ytterligere. Vi skal nå legge til rette for at reisende enkelt skal kunne teste seg når de kommer til landet på utvalgte flyplasser, havner og grenseoverganger, skriver departementet.