Kjetil Tonning går av som FIEC-president. Foto: FIEC

Kjetil Tonning går av som FIEC-president

Veidekke-veteran Kjetil Tonning går av etter to år som president for den europeiske entreprenørorganisasjonen FIEC (Fédération de l’Industrie Européenne de la Construction).

Tonning gikk av etter å ha sittet som FIEC-president i en full toårsperiode under den internasjonale entreprenørorganisasjonens generalforsamling fredag.

‒ Jeg har sittet i FIEC-styret lengre enn noen jeg vet om, men nå har tiden gått ut, sier Tonning til Byggeindustrien etter generalforsamlingen.

Han ble valgt inn i april 2018, etter å ha sittet i åtte år som de nordiske landenes ene representant i FIEC styret. Parallelt med pliktene sine i organisasjonen har han jobbet i anleggsdivisjonen i Veidekke Entreprenør. Nå får han fokusert hele arbeidstiden på Veidekke.

‒ Det blir en ny arbeidshverdag som jeg ser veldig frem til, innrømmer han.

Men Tonning er også glad for mulighetene han har hatt i FIEC.

‒ Da jeg startet mandatet mitt som FIEC-president, var ambisjonene og målene mine å styrke og utvide FIECs samarbeid både innad og utad mot EUs beslutningstakere og andre interesserte parter, basert på dialog, tillit, tålmodighet og gjensidig respekt, sa nordmannen som en del av sin avskjedstale under generalforsamlingen.

Ny hverdag

Under Tonnings presidentskap har fokus i den europeiske, så vel som den norske, byggenæringen blitt mye grønnere, mer digital, og nå i de siste månedene har smittevern og samfunnsfunksjon i en global krisesituasjon også tvunget seg til toppen av agendaen.

‒ Det har vært ti år med veldig mye aktivitet, og spesielt de siste to årene. Vi har måttet forholde oss til et nytt europeisk parlament og til EUs Green Deal. De siste dagene har vi måttet forholde oss til Covid og byggenæringens rolle som motor for økonomien, sier han.

‒ Jeg er spesielt stolt over at vi har klart å få til samarbeid med andre organisasjoner innen næringen vår, med materialleverandørene, maskinleverandørene, og ikke minst arbeidstakerorganisasjonene. Når vi klarer å snakke sammen, klarer å inngå kompromisser, da står vi sterkere, og da lytter EU til oss, sier Tonning til Byggeindustrien.

Nye krefter

Ny president i FIEC er tyske Thomas Bauer, og finske Juha Metsälä skal representere de nordiske landene i FIEC-styret.

‒ FIEC er nå på en ny kurs, og har den riktige strukturen for å ytterligere styrke sin ledende rolle med sterk og stabil representasjon av alle selskapene i den europeiske byggenæringen, sa Tonning da han ønsket arvtakeren Bauer velkommen som ny FIEC-president.