Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Leverandørene frykter konkurser hvis ikke valutaregningen deles

Kronekursen har kollapset, og euroen har aldri vært dyrere. Når så godt som alle tekniske leveranser baseres på import, betyr dette kraftige hopp i kostnadene midt i en krisesituasjon for norske bedrifter.

‒ Det utenkelige har skjedd. Vi kan nok trygt si at ingen var forberedte på denne situasjonen, sier administrerende direktør Thor Lexow i Foreningen for ventilasjon, kulde og energi (VKE) til Byggeindustrien.

VKEs omtrent 220 medlemsbedrifter, både i leverandør- og entreprenørleddet, er alle avhengige av import fra utlandet i ulik grad, og Lexow frykter at historisk lav kronekurs kan treffe næringen svært hardt hvis ingenting gjøres for å dempe og spre trykket.

Torsdag morgen kostet europeiske euro kostet 12,99 kroner. 100 svenske kroner koster nå 113,74 norske kroner.

Følg kronekursen i DNBs oversikt her.

Korona og krona

Den lave kronekursen kommer som en følge av flere forskjellige reaksjoner på korona-pandemien, blant annet en priskrig på olje, som Saudi-Arabia startet etter forhandlingsbrudd med Russland 8. mars. Samtidig som Saudi-Arabia har presset ned oljeprisen med høyere tilbud, faller etterspørselen på grunn av koronakrise og reise- og importrestriksjoner.

Nordea Markets-analytiker Joachim Bernhardsen sier til NRK at usikkerhet verdensøkonomien samtidig tvinger investorer til å selge unna norske kroner for å skaffe seg likviditet.

– Dette er et utslag av de vi ser i finansmarkedene, med det man kan kalle brannsalg, der man må selge selv om man ikke har lyst, sier han.

Den lave kronekursen blir dyr for bedrifter som er avhengige av å importere varer.

Administrerende direktør i VKE, Thor Lexow.

‒ Leverandørleddet er ekstremt følsomt på valutakurser, og når man har forhandlet frem kontrakter, har man kun tatt hensyn til normale svingninger i markedet. Ingen er forberedt på denne typen krakk, og kontraktene er heller ikke skrudd for å håndtere det. Vi kommer til å oppleve prisøkning på import. Hvis aktører som har fått kontraktfestet en pris basert på normale valutasvingninger, står på den kontrakten nå, må vi i alle fall permittere, og kan også ende opp med å gå under, advarer Lexow.

Akutt situasjon

VKE-sjefen forteller at han blir oppmuntret når Statsbygg-sjef Harald V. Nikolaisen går ut advarer mot å grave skyttergraver og kun følge risiko- og kontraktsporet for å sikre egne interesser.

‒ Nikolaisen sier at vi må snakke sammen og finne gode løsninger som alle kan leve med. Det er klart at våre medlemsbedrifter ikke kan leve med situasjonen hvis bestillerne ikke er villige til å betale mer enn de har kontraktsfestet før krisen. Vi må dele regningen, og på sikt må denne typen situasjoner også inn i kontraktene. Men akkurat nå trenger vi en interim-løsning. Det er vanskelig å se en umiddelbar løsning, men situasjonen er ganske akutt, forteller Lexow.

Administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL), Jon Sandnes, råder også byggenæringen til å løfte i flokk i koronakrisen.

‒ Det er nå ekstremt viktig at aktørene i næringen kommer sammen for å løfte i flokk. Vi kan nå ikke komme i en situasjon der man bruker kontraktene og tar alle inn i en svarte-per-situasjon, sier han.