Arbeidsminister Anniken Hauglie (H). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Styrker innsatsen mot useriøse arbeidsforhold og arbeidslivskriminalitet

Regjeringen foreslår en arbeidslivspakke på 25 millioner kroner for å møte utfordringene i arbeidslivet knyttet til useriøse arbeidsforhold og arbeidslivskriminalitet, varsling og sikkerhet på norsk sokkel.

– Selv om arbeidslivet i hovedsak er preget av gode og ryddige forhold, er det fremdeles utfordringer i enkelte næringer og virksomheter. Det er et behov for å styrke innsatsen mot useriøse arbeidsforhold og arbeidslivskriminalitet, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i en pressemelding i forbindelse med det nye statsbudsjettet.

Dei konkrete tiltakene regjeringen foreslår er:

6 millioner kroner til Arbeidstilsynet for å følge opp utsette næringer og virksomheter gjennom kontroll og håndheving av regelverket. Styrkingen vil bidra til at Arbeidstilsynet er en synlig aktør som oppdager og forebygger lovbrudd.

6 millioner kroner til Petroleumstilsynet for å følge opp sikkerheten på sokkelen. Petroleumstilsynets oppfølging skal være sterk og tydelig når virksomhetene ikke følgjer opp regelverket. Når det er nødvendig, skal de bruke hele bredden av sine virkemiddel.

8 millioner kroner til økt internasjonalt samarbeid for å motvirke useriøse arbeidsforhold. Utfordringer knyttet til et trygt og seriøst arbeidsliv strekker seg ut over landegrensene, og regjeringa styrker innsatsen mot grensekryssende arbeidskriminalitet.

2 millioner kroner til Arbeidstilsynets oppfølging av grensekryssende arbeidslivskriminalitet og internasjonalt samarbeid.

3 millioner kroner knyttet til ei nemndsløsning for saker om sanksjoner etter varsling. Enkeltpersoner som opplever kritikkverdige forhold på arbeidsplassen, skal kunne tørre, og føle trygghet for, å varsle om dette, heter det i pressemeldingen. En nemndsløsning vil være med på å senke terskelen for å få behandlet saker om gjengjeld på grunn av varsling.

– Disse tiltakene vil være med og bedre forholdene for utsatte arbeidstakere og seriøse virksomheter, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.