ILC Construction skal ferdigstille milliardprosjektet på Brunstad i Vestfold desember 2020. Foto: ILC Construction

Har leid inn flere hundre bibelskoleelever som bygningsarbeidere - i fjor passerte entreprenørens omsetning 800 millioner

Med en omsetning på nesten 815 millioner, er ILC Construction på rekordtid blitt en av landets største entreprenører. Innleide bibelskoleelever som jobber på dugnad for Smiths venner, har vært sentrale arbeidsressurser for entreprenøren. Nå skal de ansettes fast og få tilbud om å bruke deler av lønnen på hotellspareavtale.

Nylig kunne Byggeindustrien fortelle at bemanningsselskapet Globeserve, som er eid av Brunstadstiftelsen, i løpet av de tre siste årene har leid ut frivillige ungdommer fra Brunstad bibelskole for totalt 230 millioner kroner.

Totalt har dugnadsutleien gitt et samlet driftsresultat i Globeserve på 178 millioner kroner i løpet av disse tre årene.

Hovedoppdragsgiveren har vært ILC Construction, entreprenøren som bygger ut Oslo Convention Center på Brunstad i Vestfold med 16 hotellbygg og 1.600 hotellrom.

Entreprenøren har selv tette bånd til Brunstad kristelige menighet, også kjent som Smiths venner. Selskapet ble etablert i 2012 under navnet IEC Construction, og var de første årene eid av flere av menighetens selskaper.

I 2015 skiftet selskapet eiere og er nå eid av DK Invest.

Formidabel vekst

Regnskapstall fra proff.no viser at veksten i de seks første årene, har vært formidabel.

I 2012 hadde ILC Construction en omsetning på 9,2 millioner kroner og med et lite underskudd på bunnlinja. Siden den gangen har pilene pekt rett til himmels for entreprenøren (resultat før skatt i parantes):

2012: 9,2 millioner (-51’)2013: 34,2 millioner (263’)2014: 144 millioner (1,8)2015: 195,6 millioner (1,9)2016: 369 millioner (3,5)2017: 605 millioner (5,3)2018: 814,6 millioner (10,9)

Fornøyd med utviklingen

Dagfinn Lindberg er daglig leder og medeier i ILC Construction. Foto: ILC Construction

Daglig leder og medeier Dagfinn Lindberg er fornøyd med utviklingen i selskapet og han er spesielt stolt over at kvinneandelen er høy.

– ILC har hatt en god vekst de siste årene, og spesielt i 2018 hvor vi hadde 190 ansatte. 22 prosent av produksjonsarbeiderne hos oss var kvinner, noe som er godt over de 8 prosent som Statistisk Sentralbyrå anslår er vanlig andel kvinner i byggebransjen. Utover dette leide ILC inn personell fra forskjellige selskaper, deriblant Globeserve AS, alt til markedsmessige priser, skriver daglig leder og medeier Dagfinn Lindberg i en e-post til Byggeindustrien.

Han opplyser at veksten i selskapet er i stor grad knyttet til ordreinngang fra Oslofjord Property AS, i forbindelse med det pågående store utbyggingsprosjektet på Brunstad.

Milliardprosjektet på Brunstad skal sluttføres i desember 2020.

– Dette er en planlagt vekst i henhold til vår forretningsstrategi for årene 2015-2020. Vi er selvfølgelig svært fornøyd med topplinjen og at vi har klart å levere prosjektene i tråd med våre kunders forventninger. Når vi ser på bunnlinjen, så er det også som forventet, da det koster å vokse i så mange år på rad, skriver han videre.

Endrer dugnadsstruktur

ILC Construction har tidligere fått kritikk av blant andre NHO Service for bruk av dugnadsungdommer som arbeidskraft på sitt byggeprosjekt.

Siden utbyggingen på Brunstad skjøt fart, har entreprenøren årlig benyttet mellom 150 og 200 innleide fra det dugnadsbaserte bemanningsselskapet Globeserve.

Nå varsler ILC Construction at de vil trappe ned på bruken av innleide ressurser. 

– Fra sommeren 2019 har vi valgt å ansette nesten alle våre produksjonsarbeidere, og dermed begrense bruken av innleide ressurser. For oss er det enklere å håndtere, og vi har en større sikkerhet i forhold til å ha tilstrekkelig ressurstilgang i ferdigstillelsen av det pågående prosjektet på Oslofjord, skriver Lindberg og fortsetter:

– ILC har gjennom prosjektet på Oslofjord etablert meget god kompetanse gjennom krevende og utfordrende bygningsprosjekter, og ansatt en hel rekke kompetente medarbeidere som danner grunnlag for en spennende utvikling i årene fremover.

Får tilbud om å bruke lønn på spareordning

Strukturendringen er også omtalt på Brunstad Christian Churchs nettsider.

Der skriver menigheten at ungdommer som har jobbet frivillig for blant andre Globeserve i det som internt kalles «A-lagsåret», nå skal bli fast ansatt hos ulike arbeidsgivere på ordinær lønn.

- Lønnen dekker kost, losji og lommepenger, og deretter kan ungdommene bruke resterende inntekter på å starte en spareordning til hotellavtale på Oslofjord, noe som ble lansert forrige måned, skriver menigheten på sine nettsider.

Engasjerer oss ikke i hva medarbeidere bruker lønnen på

Dagfinn Lindberg sier ILC Construction ikke blander seg inn i hvorvidt ungdommene tegner spareordning med hotellet eller ikke.

Fra ILC sin side engasjerer vi oss ikke i hva våre medarbeidere bruker lønnen sin på eller hva de gjør i fritiden, det eneste er at vi sponser noen bedriftslag for å motivere til egen trening. Dette gjør vi for å forebygge positivt med tanke på god helse og teambuilding, skriver Lindberg.

– Hvor mange skifter nå status fra innleid til fast ansatt og kommer alle dere ansetter fra Globeserve?

– ILC ansetter en rekke medarbeidere i år, ingen av disse skifter status fra innleid til ansatte. De som ansettes har søkt seg til prosjektet av forskjellige årsaker, men 60 til 70 prosent av våre nyansettelser nå i sommer-høst relaterer seg til ungdom som kjenner til byggeprosjektet og ønsker spesielt å jobbe her. De aller fleste, med noen få unntak, ansettes på faste ansettelser. Byggeprosjektet på Brunstad har blitt en meget populær arbeidsplass, både med tanke på det gode arbeidsmiljøet og de utfordrende oppgavene medarbeiderne her får være med å løse, skriver Lindberg.

– Har den pågående tilsynssaken som Arbeidstilsynet kjører mot to dugnadsselskaper knyttet til Brunstad Kristelige Menighet i Horten hatt noe å si for denne strategiendringen?

– Jeg har ikke satt meg inn i saken med Arbeidstilsynet du referer til, og kan derfor ikke hjelpe deg med noe svar her, svarer Lindberg.

Globeserve varsler mindre aktivitet

Også i Globeserve har de varslet en nedgang i aktiviteten.

Styreleder i Globeserve, Steinar Riise, opplyste nylig i en e-post til Byggeindustrien at han forventer en reduksjon i aktiviteten i Globeserve på sikt ettersom utbyggingen av Oslofjord Convention Center nærmer seg slutten.

– Ettersom byggeaktiviteten avtar, så ser vi for oss en tilsvarende reduksjon i omsetning for Globeserve, skrev Riise.