ÅF og OsloMet gjorde denne uken en innsats for å inspirere flere jenter til å velge ingeniørstudier. Foto: ÅFFoto: ÅFFoto: ÅF

OsloMet og ÅF vil inspirere jenter til å bli ingeniører

Denne uken arrangerte ÅF og OsloMet et eget studie- og karrierearrangement for å øke kvinneandelen blant ingeniørene med navnet «Jenter, tenk tech!».

Det skriver ÅF i en pressemelding fredag.

Jenter, tenk tech-arrangementet trakk, ifølge pressemeldingen, omtrent 50 engasjerte jenter fra ti videregående skoler, tre universiteter og en gruppe elever fra en ungdomsskole. Her fikk de møte rollemodeller som studerer eller jobber som ingeniører.

En av dem er Farhat Fazli, som studerer på OsloMet. Hun forteller at hun er opptatt av å gjøre en forskjell og være med på noe større enn seg selv.

– Jeg valgte å studere Energi og miljø i bygg. 40 prosent av det totale CO2-utslippet kommer fra bygg, og det har jeg lyst til å være med å gjøre noe med, sier hun.

Vanskelig valg

Tilbakemeldingen fra jentene som deltok, er at det er vanskelig å finne ut av hva de skal studere og hvordan de kan bruke studiet i arbeidslivet etterpå. For mange var det derfor veldig nyttig å snakke med noen som ligger litt foran de i løypen.

– For meg står valget mellom å studere arkitektur og bygg. Jeg fikk snakket med flere her i dag, og det har gitt meg innsikt i hvilken retning som kan gi meg flest muligheter etter endt studie, sa Laxsha Thurupan, som er elev på Kuben videregående skole.

I tillegg til å møte mulige forbilder, fikk jentene prøve forskjellige digitale verktøy som 3D-printing og VR i byutvikling, og de fikk snakke med rekrutterere hos ÅF og karriereveiledere fra OsloMet.

I byggebransjen er det mellom åtte og ni prosent kvinner, og det jobbes aktivt med å få en mer balansert kjønnsfordeling. For å skape endring må man starte tidlig, skriver ÅF i pressemeldingen; allerede når jenter og gutter velger og velger bort tekniske fag på videregående.

Lønnsomt mangfold

Christopher Klepsland, administrerende direktør i ÅF Norge frykter byggenæringen oppfattes som en lite attraktiv bransje å jobbe i.

– Ja, jeg tror dessverre at dette er en utbredt oppfatning. Bransjen vår har en felles utfordring med å endre dette bildet. Realiteten er at mulighetene er mange for de som har lyst å påvirke utviklingen innen teknologi, energi, mobilitet, miljø og fremtidens byer for å nevne noe, sier Klepsland i pressemeldingen.

Forskning viser også at mangfold er lønnsomt, heter det i meldingen.

– Vi i ÅF er opptatt av å få en likere kjønnsfordeling og et større mangfold. Min erfaring er at det gir bedre løsninger, bedre resultater på bunnlinja og ikke minst en morsommere arbeidshverdag, avslutter Klepsland.