Veidekke fikk bilfri boligkontrakt i Sverige

Veidekkes svenske byggvirksomhet har fått i oppdrag å bygge ca. 70 hyresrättleiligheter og to utleielokaler ved Upplands Väsby togstasjon nord for Stockholm for byggherren Rikshem.

Prosjektet, som går under navnet Nouvelle, er det første i Stockholmsregionen der byggeplanen er godkjent uten private parkeringsplasser.

Prosjektet ligger rett ved togstasjonen i Upplands Väsby og består av ca. 70 nye hyresrättleiligheter samt to forretningslokaler, hvorav ett skal huse Rikshems administrasjon for hele nordre Stockholm. Samlet leieareal blir ca. 4 100 kvadratmeter, og prosjektet vil ble drevet i nært samarbeid med LaTERRE Fastigheter og Rikshem.

– Veidekke er en ny entreprenør for oss, og vi ser frem til sammen å gjennomføre et klimasmart pilotprosjekt med beliggenhet og tilleggstjenester som kan minske behovet for biler og parkeringsplasser. Dette er noe av et pionerprosjekt, og det er med stolthet og stort hjerte vi gjennomfører det med alle involverte. Vi vet at vi ikke kan fortsette å planlegge byer som er like avhengige av bilen som i dag, og vi mener at Nouvelle-prosjektet tar et skritt i riktig retning, sier Erika Lundvall, prosjektleder i LaTERRE i en pressemelding.

Det enestående med prosjektet er at byggeplanen er godkjent uten krav til private parkeringsplasser. I stedet har det vært viktig å, sammen med kommunen, skape forutsetninger for å minske behovet for biltransport gjennom tilbud om funksjonalitet og tjenester. Bygget skal tilby kjølerom for matleveranser, ekstra store postbokser for pakker levert på døren og løsninger for mer bærekraftig transport. Dessuten vil leietakerne få tilgang til ulike slags sykler gjennom felles sykkelpool og en pool av biler som kan bestilles. Sykkelparkering skal være godt planlagt og lett tilgjengelig. Det blir også rom for grovsøppel, gjennvinning og gjenbruk.

– Vi er svært glade for tilliten og ser frem til et nært samarbeid med LaTERRE Fastigheter og Rikshem. Gjennom samarbeid og involvering vil vi utnytte alles kompetanse slik at vi sammen kan levere et prosjekt av høyeste kvalitet. Et bidrag til det er å stille høye krav til VDC-prosjektering og 3D-modell, så dette kan utnyttes best mulig i produksjonen, sier Robin Syrman, prosjektleder i Veidekke.

Ordrebeløpet er på ca. SEK 100 millioner, og prosjektet er planlagt ferdigstilt mot slutten av 2020.