Viktor Forss, administrerende direktør, VEO AS og Erik Andersen, administrerende direktør, Glitre Energi Produksjon AS.

VEO signerte nye vannkraftkontrakter

VEO har nettopp skrevet kontrakter med Helgeland Kraft og Glitre Energi Produksjon.

Kontrakten med Helgeland Kraft er for komplett elektrisk modernisering av Fagervollan vannkraftverk ved Mo i Rana. Fagervollan vannkraftverk tatt i bruk i 1990 og har en installert kapasitet på 23 MVA og en årlig produksjon på 65 GWh, ifølge en pressemelding fra VEO.

Som totalleverandør vil VEO levere nytt kontrollanlegg for generatoren og stasjonsfunksjonene. Hovedtavler for distribusjon, 24 kV Vector-apparatanlegget og kontrolltavler som er inkludert i leveransen er fra VEOs egen produksjonsserie, designet og bygget ved fabrikken i Vaasa. Prosjektet inkluderer også modernisering av 12 kV- og 132 kV-anleggene samt likestrømsanlegget.

Nødstrømgeneratoren skal også fornyes, og høyspent, lavspent og signalkabler vil bli modernisert for å forbedre personsikkerheten og oppfylle dagens standarder.

– VEO viste seg å være løsningsorienterte og presenterte et tilbud som viste en svært godt planlagt prosjektgjennomføring. Selskapet er en ny leverandør for oss, og etter at vi sjekket noen av deres vannkraftreferanser i Norge, var vi helt trygge på overlate kraftverket til dem, sier prosjektleder Per-Arne Fagerli i Helgeland Kraft.

Etter å ha modernisert to vannkraftverk, Hellefoss (eid av Hellefoss Kraft AS hvor EB Kraftproduksjon, nå Glitre Energi Produksjon, er medeier) og Døvikfoss (eid av EB Kraftproduksjon, nå Glitre Energi Produksjon), har VEO skrevet under en kontrakt for å gjennomføre den elektriske moderniseringen av kraftverket Djupdal (eid av Glitre Energi Produksjon) med opsjon på modernisering av Skollenborg (eid av Skollenborg Kraftverk DA hvor Glitre Energi Produksjon er majoritetseier)

Den første i rekken er Djupdal, som er et typisk elvekraftverk med en installert kapasitet på 15 MW og en årlig produksjon på 84 GWh. Kraftverket har vært i drift siden 1976 og har ikke gjennomgått noen større moderniseringer siden da.

VEO leverer nytt kontrollanlegg som en totalleveranse, inkludert magnetisering, i tillegg til modernisering og fornyelse av alle spenningsnivåer i kraftverket. Vekselstrøms- og likestrømssystemene skal fornyes, og 8 kV-, 24 kV- og 132 kV-anleggene skal moderniseres. I

elvekraftverk er vannstandsregulering svært viktig på grunn av miljøhensyn. Kraftverket skal derfor moderniseres med VEOs egen regulator, som er et resultat av flere tiår med erfaring og utvikling.

Moderniseringen av Skollenborg kraftverk, nedstrøms i samme elv som Djupdal, er inkludert som en opsjon i kontrakten. Skollenborg er et større kraftverk med to Kaplanturbiner hver på 48,5 MW , og en årlig produksjon på 414 GWh. Omfanget for VEO er sammenlignbart med Djupdal, med fornyelse av kontrollanlegget, magnetisering, vekselstrøm/likestrøm, kabelsystemer og andre nødvendige endringer.

– VEO presenterte et godt tilbud og viste stor fleksibilitet i å finne de tekniske løsningene vi trenger. Vi har samarbeidet med VEO på et par kraftverksprosjekter tidligere, og har vært svært fornøyd med deres tjenester. Vi kjenner VEO og VEO kjenner oss. Samarbeidet blir bra når begge parter kjenner til forventningene. Vi gleder oss til å se Djupdal og Skollenborg fremstå som nye kraftverk når VEO har modernisert dem, sier prosjektleder Stein Ødegaard i Glitre Energi Produksjon.

Administrerende direktør Viktor Forss i VEO uttaler at han er svært tilfreds med at kundekretsen utvides og at eksisterende kunder fortsetter å ha tillit til selskapet, etter at selskapet har jobbet med vannkraftverksprosjekter i Norge i 30 år.

Kontraktene med Helgeland Kraft og Glitre Energi Produksjon ble underskrevet i desember 2018, og begge prosjektene ble igangsatt umiddelbart. Fagervollan og Djupdal skal stenges for moderniseringen tidlig på høsten i 2019, og begge kraftverkene skal gjenåpnes for kommersiell bruk før julen 2019.