Per Jæger er bekymret for hvordan Oslo-markedet vil utvikle seg om det ikke blir regulert flere tomter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Jæger sterkt bekymret for Oslo-markedet

– Jeg er sterkt bekymret for hvordan Oslo-markedet vil utvikle seg de neste årene. Her har både regjeringen, Stortinget samt byrådet i hovedstaden en jobb å gjøre for å gjøre flere gode tomteområder tilgjengelig for markedet. Om ikke vil man få et kraftig prishopp, sier adm. dir. Per Jæger i Boligprodusentenes Forening til Byggeindustrien.

Onsdag la Boligprodusentene og Prognosesenteret frem tallene for antall igangsatte og solgte boliger for fjoråret. Tallene viste at igangsettingen av nye boliger i 2018 endte på 29.496 boliger, etter en god avslutning på året.

– Norges demografisk betingede boligbehov er på 31.500 boliger. Dette betyr at vi i 2018 igangsatte cirka 2.000 færre boliger enn det behovet skulle tilsi. Vi opplever at Oslo har den største utfordringen der det ble igangsatt 20 prosent færre boliger enn det behovet er, sier Jæger.

Han er dermed sterkt bekymret for hvordan markedet vil bli fremover for hovedstaden.

Noen år frem i tid
– Den store utfordringen kommer ikke nå på kort sikt – det kommer i løpet av den nærmeste tiden flere nye boliger ut i markedet. Men på noe sikt vil det være for få boliger tilgjengelig i markedet, noe som på ny vil kunne tvinge frem en kraftig prisøkning – som vi blant annet så i 2016, legger han til.

Han er helt klar på at politikerne nå må få regulert flere tomteområder.

– Dette begynner virkelig å haste. Om ikke politikerne klarer å komme frem med gode løsninger må man kunne si at et kraftig prishopp noe frem i tid er en ønsket politikk fra regjeringens og byrådets side, slår han fast.

Togstopp
Han mener det er flere områder å ta av i byen. I tillegg gir han seg ikke når det gjelder å få bygd ut store mengder boliger på Åsland og i forbindelse med utbyggingen av den kommende Ringeriksbanen.

– Det ble gjort en enorm feil når man ikke evnet å sørge for et togstopp i nærheten av Åsland ved utbyggingen av Follobanen. I dette området kan man etablere en lang rekke nye boliger med god beliggenhet i forhold til Oslo sentrum. Med denne beliggenheten kan dette blitt et populært og viktig etableringsområde. Her skulle samfunnet utnyttet muligheten som lå i denne store utbyggingen. Nå må vi ikke gjøre den samme feilen med utbyggingen av Ringeriksbanen. Det bør etableres et stopp i nærheten av Sollihøgda, slik at man også her kan bygge ut mange boliger med gode kollektivmuligheter og i nærheten av hovedstaden, legger Jæger til.