Foto: Trond Joelson.

Mer forsvar til Trøndelag

Regjeringen vil investere 836 millioner kroner de nærmeste tre årene på Værnes flyplass utenfor Trondheim.

Det opplyste  statsminister Erna Solberg (H) da hun besøkte Trøndelag og Stjørdal, vertskommunen for Værnes, tidligere i denne uken.

Det er flytting av Luftforsvarets skolesenter fra Kjevik utenfor Kristiansand til Værnes som er grunnlaget for denne store investeringen. Investeringene vil for det meste gå til nye undervisnings- og oppholds- og servicebygg for soldatene, melder Adresseavisen.

I statsbudsjettet for neste år, som snart skal legges frem, er det imidlertid bare foreslått en bevilgning på ni millioner kroner. Det er i hovedsak penger som skal brukes til planlegging som blir bevilget på neste års statsbudsjett, mens de store investeringene kommer i 2020 og 2021.

Med dette samler staten en enda større del av Luftforsvarets virksomhet her i landet i Trøndelag. Ute på Ørlandet, ytterst ute i Trondheimsfjorden, er utbyggingen av den nye kampflybasen for Luftforsvaret for lengst i gang. Her investeres det flere milliarder kroner. På Gløshaugen i Trondheim holder krigsskolen for Luftforsvaret til. Når også Luftforsvarets skolesenter flyttes til Trøndelag, blir en enda større del av Luftforsvarets virksomhet samlet i landsdelen.

Fra før er en del av US Marines stasjonert på Værnes for å kunne øve i kaldt klima. Tidligere i år ble det bestemt at

denne avdelingen, som ikke skal være permanent, men rullerende, skal fordobles til omlag 700 soldater.