Illustrasjonsfoto

Industriomsetningen øker – produksjonen uendret

Industriomsetningen økte med 1,7 prosent i perioden mars til mai sammenlignet med de tre månedene før. Samtidig var industriproduksjonen uendret.

Oppgangen i industriomsetningen kom fra hjemmemarkedet, og det var økt omsetning i de aller fleste næringene, særlig innen næringsmiddelindustrien, viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Omsetningen innen oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri samt maskinreparasjon og installasjon bidro i motsatt retning med en nedgang i perioden.

Fra april til mai økte omsetningen i industrien med 2,6 prosent, viser de sesongjusterte tallene. Månedstallene viser her at omsetningen økte mest i maskinindustrien, med hele 17 prosent, mens omsetningsveksten innen oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri var på solide 7,8 prosent.

Samtidig var industriproduksjonen nærmest uendret i perioden mars til mai i år sammenlignet med den foregående tremånedersperioden, viser SSBs sesongjusterte tall.

Næringsgruppen oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri bidro mest i negativ retning, med en nedgang på 3,1 prosent. I tillegg hadde trelast- og trevareindustrien tydelig produksjonsfall. På den annen side var det størst produksjonsvekst innen bygging av skip og oljeplattformer, med 5,1 prosent.

Fra april til mai var nedgangen i industriproduksjonen 0,7 prosent, og det var flere næringer som bidro negativt, blant annet metallvareindustrien, bygging av skip og oljeplattformer og næringsgruppen oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri.