klima- og miljøminister Ola Elvestuen. Foto: Tuva Skareklima- og miljøminister Ola Elvestuen. Tuva SkareFornybar diesel. Foto: Tuva SkareVeidekkes miljøleder på Nordre gate 20-22, Birgitte Koren. Foto: Tuva SkareKommunikasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme. Foto: Tuva SkareFoto: Tuva SkareFoto: Tuva SkareFoto: Tuva Skare

Klima- og miljøministeren besøkte fossilfritt Veidekke-prosjekt

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen besøkte Veidekke- og Aspelin Ramm-prosjektet Nordre gate 20-22 i Oslo. Statsråden understreket hvor viktig gode eksempler kan være når man jobber for endring.

Nordre gate 20-22

Prosjektstart: November 2017

Overlevering: August 2019

Bruttoareal: Omtrent 4.000 kvadratmeter

Kontraktsum: 125 millioner kroner før merverdiavgift

Nordre gate 20-22 er et boligprosjekt på Grünerløkka i Oslo. I dette infill-prosjektet bygger Veidekke 38 leiligheter med to næringslokaler, utomhusarealer og takhage. Projektet består av to bygg i massivtre, og byggherre Aspelin Ramm har bedt om et fossilfritt prosjekt.

Klima- og miljøminister skal fredag overvære lanseringen av byggenæringens veileder for tilrettelegging av fossilfrie og utslippsfrie løsninger på byggeplassen. Veilederen er utformet av bredt bransjesamarbeid bestående av Energi Norge, Norsk Fjernvarme, Enova, Byggevareindustrien, Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA), Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg Oslo, Akershus og Østfold (EBAO), Oslo Kommune og Nelfo.

Elvestuen understreker at det er viktig med gode forbilder å se til når byggenæringen tar grep for å få ned klimagassutslippene.

– Vi m ikke undervurdere betydningen av eksempelets makt. Det Norge er gode til, er at vi ikke bare har planene, men også eksempler på hvordan vi kan bli mer miljøvennlige, sier Elvestuen.

Bestilleransvar

Klima- og miljøministerenskryter av byggherre Aspelin Ramm som stiller krav om fossilfrie byggeplasser i sine nye prosjekter. Selv vedgår han at staten også må ta sitt ansvar.

– Vi gjør mye innenfor Statens vegvesen og Nye veier, men vi må også lære når vi skal være bestiller på dette feltet. Så det er ikke noen tvil om at staten er i gang, og så må vi se på om dette engasjementet skal bli bredere, sier han til Byggeindustrien.

Elvestuen forteller at fossilfrie og utslippsfrie maskiner også kan finne veien inn i statlige krav til bransjen.

– Her er det utredninger i miljødirektoratet. Vi jobber også sammen med Næringsdepartementet på spørsmål som gjelder offentlige anskaffelser, så det jobbes på flere fronter. Dette er nå et område hvor kommunene kan gå foran, og så må staten også ta sitt ansvar. Vi må utvikle regelverket etter hvert, for dette går fort, sier Elvestuen.

Klima- og miljøministerenunderstreker at målet om å redusere Norges klimagassutslipp med 40 prosent innen 2030 er noe som det må jobbes med i alle sektorer, og at byggenæringen som landets største fastlandsnæring blir svært viktig.

(Artikkelen fortsetter under video)

Praktisk miljøarbeid

Veidekkes miljøleder på Nordre gate 20-22, Birgitte Koren, forteller at entreprenøren allerede er i gang med å trekke i en mer miljøvennlig retning.

– Vi skal redusere våre egne utslipp innad i Veidekke med 40 prosent inne 2030, og vi ser at disse utslippene i all hovedsak kommer fra diesel, og da fra anleggsmaskiner, forteller hun.

På Nordre gate 20-22 har samtlige anleggsmaskiner i prosjektet, samt noe av transporten inn til byggeplassen, gått på biodiesel som er sertifisert palmefri. Mobilkraner og lifter er elektriske, og byggvarme og byggtørk skal også gjøres utslippsfritt når den tid kommer.

– Hvis du bygger et miljøbygg, kan det nesten ikke være på en fossil byggeplass, påpeker kommunikasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme.

– Dette er det praktiske miljøarbeidet, og det er norsk næringsutvikling. Selv om det kan medføre ekstra kostnad i dag, må vi stole på at dette vil lønne seg i lengden. Her synes jeg både byggherrer, entreprenører og Norge kan være stolte av det vi gjør, sier miljøvernminister Ola Elvestuen.