Foto: Are Carlen

Bumerang og Jungelbru vant Norsk Stålkonstruksjonspris 2017

Oslo kommune Bymiljøetaten, SAAHA, Degree of freedom, Implenia og Boss Industrier og mek. Verksted vant Norsk Stålkonstruksjonspris 2017 for prosjektet Bumerang bru og Jungelbru.

Bumerang bru over Ytre ringvei og Jungel bru over den vernede Haugerudbekken er et prosjekt som Oslo kommune har etablert for å knytte sammen tur og sykkelveinett i Groruddalen.

Turveien går gjennom skogen, og passerer landskapsformer med viktige biotoper. Terrenget, utsiktene og opplevelsen i denne turveitraséen vil underbygges av gangbruene som leder brukerne gjennom landskapet.

Gangbruene blir en naturlig forlengelse av turveien og gir et utsiktspunkt som styrker opplevelsen.

Bumerang bru etablerer et utsiktspunkt der man opplever Groruddalen på en ny vinkel.

Brua er en 83 meter lang kontinuerlig stålkassekonstruksjon i fire spenn. Tverrsnittet har en asymmetrisk form for å optimalisere bruas konstruksjon og materialbruk.

Bruas rekkverk er en integrert del av brudesignet og inkluderer belysning i håndløperen.

Jungelbru krysser en ravinedal med Haugerudbekken i bunn. Dalen er godt bevart og har i uvanlig høy grad fått ligge uberørt og har betydelige biologiske kvaliteter som tilsier at tekniske inngrep, inkludert anleggelse av turvei, må skje på en ytterst skånsom måte. Brua er ei 36 meter lang enkel hengebru i ett spenn. Enkel hengebru vil si at gangbanen ligger på de fire bærekablene, og etterspennes ikke for å gi trykk i brubanen. For å understreke broens letthet, samtidig som brukerne gis uhindret sikt og en trygg ferdsel over broen, er rekkverket utført med rustfritt stålnett.