Seniorforsker Trond Bøhlerengen i SINTEF Byggforsk. Foto: Sindre Sverdrup Strand

SINTEF-nestor deler Byggforsk-løsninger på Bygg Reis Deg

Seniorforsker Trond Bøhlerengen i SINTEF Byggforsk deler forhåndsgodkjente SINTEF-løsninger for innsetting av vinduer i vegger av bindingsverk på SINTEF-standen på Bygg Reis Deg.

– Her ser du med egne øyne hvordan man kan gjøre det, sier Bøhlerengen til Byggeindustrien.

Eksempel på innfesting av vindu. Illustrasjon: SINTEF Byggforsk

Modellen er tatt rett fra en helt fersk anvisning i Byggforskserien, og viser to løsninger for innsetting av vindu i yttervegg av bindingsverk. På én side er det en preakseptert løsning for en normal vegg, og på andre siden er en mer komplisert løsning for en passivhusvegg.

– Vindussmyget må fuktbeskyttes, og i passivhusløsningen krever det mye. Dette er kanskje ikke beste løsning for bygg i områder med mye slagregn, kommenterer Bøhlerengen og viser til siden av modellen som viser en passivhusvegg.

Vindusinnfestingen skal sikre at vinduet ikke kan falle ut, og vinduet må tåle vindbelastning uten å bli blåst inn eller sugd ut. For åpningsvinduer må man også sørge for at vindusrammene ikke siger, men fungerer som forutsatt i mange år med åpning og lukking, heter det i anvisningen «Innsetting av vindu i vegger av bindingsverk» som SINTEF Byggforsk publiserte i oktober i år.

Utvendig omramning og tetning skal hindre regn i å trenge inn i veggen via fugen mellom vindu og vegg. Fugen må være drenert og ha tilstrekkelig uttørkingsmulighet slik at oppfuktede materialer kan tørke fortest mulig. Fugen må også være tilstrekkelig lufttett på både kald og varm side for å hindre gjennomgående luftlekkasjer og konveksjon i fugeisolasjonen, heter det videre i anvisningen.

– Vi har fokus på riktige tetteløsninger. Her er det lett å gjøre feil, og konsekvensene kan da bli store, advarer Bøhlerengen.