Unik mulighet til å vise frem norsk tunnelkompetanse

Store deler av verdens tunnelelite er i disse dager til stede på World Tunnel Congress (WTC) i Bergen. Dette er selvsagt en glimrende måte å vise frem den brede norske tunnelkompetansen på.

Det er ikke tilfeldig at Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF) og deres ressurspersoner klarte å få dette arrangementet til Bergen. Norske aktører har gjennom mange år vært sentrale i det internasjonale tunnelmiljøet, og har selvsagt mye å vise til innen drill & blast-metoden over store deler av verden. Så da flere sentrale personer bestemte seg for at Norge burde huse årets samling, ble det etter hvert slik.

Nå er tunnelverdenen kommet til Bergen, og både norske rådgivere, entreprenører og ikke minst leverandører er på plass for å vise frem hva de kan tilby. På kongressen blir det forelest innen en rekke ulike temaer, også av norske eksperter, og det er til stede rundt 120 utstillere.

Opp gjennom årene er det utviklet en rekke ulike løsninger og konsepter i Norge som er blitt en viktig del av internasjonal tunnelindustri – mange norske produkter er blitt kjente merkenavn ute i verden. Nå har også de nye norske aktørene som er til stede i Bergen en gylden mulighet til å vise frem sine løsninger slik at de også kan lykkes både nasjonalt og internasjonalt. Det er mange gode produkter og konsepter som aldri lykkes – men skal man klare å få ut sine løsninger, må man få frem nytteverdien og rett og slett vise seg frem for det riktige publikum.

Det er liten tvil om at det norske anleggsmarkedet, og ikke minst tunnelmarkedet, er brennhett om dagen – og aldri tidligere har det litt bygget og planlagt så mye som nå. Det er dermed gode markedsutsikter i det norske markedet. Det internasjonale markedet er selvsagt langt større, og vi håper at WTC i Bergen kan bli en døråpner for flere norske aktører, slik at de våger å satse enda mer i det utenlandske markedet.

Norske leverandører har vært dyktige, det samme har flere norske rådgivere. Norske entreprenører er det ikke så mange av som har satset utenfor landets grenser – det finnes noen, men ikke mange. Selv i et aktivt norsk marked er det flere som sitter med ledig kapasitet som burde ha mulighet til å stase enda mer i utlandet. Det er enkelte entreprenører til stede på WTC, men det burde vært langt flere. Sjelden har vi sett så gode muligheter for å vise seg frem for både utenlandske byggherrer og andre mulige samarbeidspartnere som denne uken.