Norske tilfluktsrom må oppgraderes. Foto: Scandinavian StockPhoto

Rapport: Norske tilfluktsrom må oppgraderes

Dersom en væpnet konflikt skulle inntreffe i Norge, er ikke dagens tilfluktsrom, varslings- eller evakueringsplaner i god nok stand til å beskytte befolkningen.

Det konkluderer Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) med i en fersk rapport de har utarbeidet for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), skriver Aftenposten.

FFI slår blant annet fast at dagens tilfluktsrom ikke er i tilstrekkelig stand til å beskytte befolkningen mot dagens trusselbilde.

– Ikke alle er i dårlig forfatning, men en del er ganske gamle. For eksempel er flere av tilfluktsrommene og planene for hvordan de skal brukes, flere tiår gamle, sier forsker Tonje Grunnan ved FFI til avisen.

Instituttet ble også bedt om å vurdere behovet for sivile beskyttelsestiltak i dagens samfunn. I lys av at Forsvaret er bygget ned og mindre til stede i ulike deler av landet, og at de sikkerhetspolitiske utfordringene endret seg betydelig siden etter den kalde krigen, er konklusjonen et tydelig ja.

I tillegg til å videreføre og oppgradere dagens beskyttelseskonsept, mener FFI man også bør supplere dagens tyfonvarslingssystem med en SMS-løsning.

DSB sier de vil bruke rapporten i arbeidet med å vurdere hvordan de skal gi befolkningen den sikkerhet og beskyttelse de har krav på i folkeretten. De påpeker imidlertid at dette vil medføre økonomiske investeringer.

Ifølge direktoratet har tilfluktsrommene i dag kapasitet til å beskytte rundt 50 prosent av befolkningen. Rundt samme andel bor slik at de kan høre signalene fra et varslingsanlegg.