Konserndirektør Morten Grongstad i AF Gruppen. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Grongstad: - Driftsmessig vårt beste første kvartal

AF Gruppen var opptatt av at kvartalsresultatet i første kvartal er vesentlig bedre enn det man først kan få inntrykk av, og konsernsjef Morten Grongstad kalte det selskapets beste første kvartal driftsmessig.

Resultatet før skatt i første kvartal endte på 142 millioner kroner, ned fra 186 millioner kroner i samme periode i fjor. Resultatmarginen var nedfra 6,9 til 5,4 prosent.

- I fjorårets første kvartal var en erstatning fra et riksveg 2-prosjekt med. Rent driftsmessig er dette det sterkeste første kvartalet vi har hatt, sa Grongstad sa han presenterte tallene for presse og analytikere.

For AF Gruppen holder trykket oppe i de to lokomotivene Bygg og Anlegg. På byggsiden fremhever konsernet AF Bygg Oslo, LAB, Strøm Gundersen og MTH, mens AF Bygg Østfold og AF Bygg Sverige har slitt litt. Begge disse selskapene har derimot landt flere store kontrakter i inneværende kvartal.

- Byggvirksomheten kommer til å øke i takt med den høye ordrereserven, sa Grongstad, og understreket at en margin over fem prosent også i en periode med lav aktivitet er bra.

På anlegg er entreprenøren blir Målselv Maskin og nylig kjøpte Kanonaden Entreprenad trukket frem, samtidig som man er veldig godt fornøyd med oppstarten på E18 Tvedestrand – Arendal.

Ellers fokuserte man mye på AFs offshore-virksomhet under presentasjonen. Det er tydelig at de har stor tro på økt aktivitet for denne grenen i årene fremover. Samtidig som man ser at kompetanse fra denne type prosjekter også kan overføres til andre områder.

Totalt har AF Gruppen en ordrereserve på 15.984 millioner kroner ved utgangen av første kvartal, og det er et av tallene som gjør AF Gruppen veldig optimistiske med tanke på fremtiden.

- Vi lanserte det noen kanskje ville si var en hårete ambisjon om en omsetning på 20 milliarder kroner i 2020. Men når man ser på den finansielle kapasiteten vår, konkurransekraften, at vi får tak i selskap som Kanonaden og når vi gløtter inn offshore, er et fristende å gjenta at den må stå på dårlig ledelse - ikke markedet hvis vi ikke klarer å løfte oss fremover, konkluderte Grongstad.