Ole Kristian Kvarsvik (t.v) sammen med Jean Niklas L’Orange, på buildingSMART Internationals «Implementers Support Groups» møte i Oslo i går. ISG er en teknisk gruppe, hvor «programmerere» fra de største, internasjonale software-leverandørene møtes for å drøfte, løse og bestemme hvordan åpenBIM best kan implementeres og brukes på en mest mulig effektiv måte på tvers av ulike plattformer og software.

Rendra kaprer BIM-tungvekter for å lede produktutviklingen

– Så langt har digitaliseringen av byggenæringen vært noe som har foregått på ett planlegging- og prosjekteringsnivå. Nå begynner den dype digitaliseringen av prosessene der de virkelig vil komme til å telle. Ute på byggeplass.

Dette sier åpenBIM-pioneren Ole Kristian Kvarsvik. En mann som har erfaring fra ulike sider av bordet i byggenæringen. En mann som har ivret for digital, objektbasert modellering av bygg siden år 2000. Først som ung student på byggfag ved NTNU, deretter som åpenBIM mann hos Statsbygg og dRofus.

– Både byggherrer, entreprenører og underleverandører har tatt i bruk Rendra. Nå er det viktig at vi tar neste steg og finner vår plass i digitaliseringsstrategiene for hele konsern. Kvarsvik har lang erfaring med store kunder i inn og utland, har solid kunnskap om software-utvikling, systemintegrasjon og lang erfaring med å jobbe frem digitaliseringsstrategier, sier Omholt-Jensen, som er svært glad for å ha fått Ole Kristian Kvarsvik med på teamet.

En foregangsmann innen arbeidet med de åpne standardene

I tiden som mastergrad-student og deretter BIM-mann i Statsbygg fokuserte Kvarsvik på å skrive om hvordan en samlet næring kunne oppnå store kostnadsbesparelser ved å fokusere på hele byggets levetid, utvikle åpne standarder, stille krav til digital dokumentasjon og knytte dette opp til fremdriftsplaner, prosjekteringsprosesser og verktøy. Siden har temaet vært gjennomgangstonen i det meste han har syslet med. Slik vil det også bli i Rendra. Stikkordet er «arbeidsprosesser og digital dokumentasjon».

–Så langt oppfattes nok åpenBIM som noe folk med peiling på teknologi har laget for andre teknisk anlagte hoder. Det Rendra har bidratt med er å forenkle forståelsen av hva BIM kan gjøre for arbeidsfolket ute på byggeplassen og tilgjengeliggjøre den stadig mer sofistikerte teknologien på en intuitiv og brukervennlig måte, sier Kvarsvik.

Viktigheten av åpne standarder

At utvikling av åpne standarder er viktig har Kvarsvik ment siden han tok fatt på masteren sin. Han har ikke endret mening siden. Antagelig er det også derfor han har lagt mye engasjement i det nasjonale og internasjonale utviklingsarbeidet i buildingSMART, hvor han både har sittet i styret og tatt flere perioder som leder for «Teknisk Undergruppe».

– For å unngå det digitale hukommelsestapet proprietære løsninger medfører over tid og samtidig få frem innovative løsninger på alle plan, er det avgjørende at bransjen implementerer åpne formater. Det er kostbart for kundene å mange ulike, properitære løsninger for å løse små, oppstykkede utfordringer. Ikke bare er det dyrt å integrere og vedlikeholde, du har heller ingen garanti for at løsningen du blir sittende med er kompatibel med morgendagen. Samhandling på åpne formater gjør det mulig for ulik software å spille på lag med alt og alle. Fra de store byggherrene er åpenBIM derfor ett bastant krav, sier Kvarsvik.

Nytt format forandrer alt

Kvarsvik tror en stor «game-changer» for BIM-software er buildingSMARTs åpne samarbeids-format «BIM Collaboration Format» (BCF.) Dette er et format som ble utviklet av Tekla og Solibri. I korte trekk er formatet en «funksjon» som lar ulike aktører og programvare kommunisere direkte med hverandre. BCF er spesielt velegnet til å kommentere status via oppgavepunkter, komme med synspunkter, distribuere skjermdumper av spesifikke objekter og holde kontroll med fremdrift for det enkelte fag og progresjonen i prosjektet som helhet. Kall det gjerne ett prosses-format.

– En prosess-tankegang handler om å fokusere på hva folk faktisk gjør. En rørlegger kommer til å bygge etter tegninger i lang tid fremover. Derfor blir tegningene liggende også i Rendra, men vi supplerer dem med en brukervennlig geometrisk BIM for å øke forståelsen av byggets helhet og de nærliggende arbeidsprosessene. På den måten beriker vi tegningsforståelsen og viser ett tydelig, tverrfaglig grensesnitt og konsekvensene av jobben som gjøres. Ved å jobbe tverrfaglig sammen - i sanntid -kan spørsmål om prosjekterings-underlaget kontra virkeligheten adresseres fra det faktisk, fysiske punktet og man kan avklare spørsmål umiddelbart, sier Kvarsvik.

Ryddig, forutsigbart og tilgjengelig

Det letes mye både i det digitale og ute i byggene. Både under bygging og i drifts- og vedlikeholdsfasen. Ifølge Kvarsvik er derfor et av de største og viktigste bidragene fra Rendra nettopp dette med å stedfeste informasjonen fra modellen i det fysisk bygde. I stedet for at all informasjonen knyttet til et objekt blir satt i en ringperm - eller blir liggende som en statiske PDF i ei digital mappe - kan man i Rendra enkelt knytte objekt og plassering. På den måten blir det enkelt å «filtrere» frem informasjon knyttet til et gitt rom og eller et spesifikkt objekt. Å lage lister med avvik, overlevere digital dokumentasjon og ha kontroll på den ved reklamasjoner, gjør at man seg sparer mye tid som eller ville gått med på leting.

- Å kunne kommunisere presist med alle ut fra en felles, helhetlig forståelse, i sanntid fra sin egen smarttelefon, nettbrett eller PC, vil ikke bare øke effektiviteten drastisk. Det vil også gi oss langt bedre bygg og mer konsistent dokumentasjon. Dokumentasjon som for alvor vil realisere drømmen om en fullverdig «digital tvilling» av det fysisk bygde. En tvilling som vil være gull gjennom hele byggets livssyklus. Forutsetningen er at all informasjon og data lages, lagres, kommuniseres og dokumenteres på åpne, digitale formater, avslutter Ole Kristian Kvarsvik, som startet i Rendra 1. Mars.