Næringsminister Monica Mæland. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Mæland: Useriøse bedrifter - nei takk!

Det har vært flere eksempler på at bedrifter som ikke har rent mel i posen utfører oppdrag for det offentlige. Nye regler skal luke ut de useriøse leverandørene, skriver næringsminister Monica Mæland i et innlegg.

Hvert år kjøper det offentlige inn varer og tjenester for 480 milliarder kroner. Skoler, sykehjem og veier skal bygges, og helse- omsorgs- og velferdstilbud skal tilbys alle. For å få best mulig tjenester, er det viktig at vi bruker pengene riktig.

Ødelegger samfunnet

Dessverre har vi eksempler på at useriøse bedrifter får noen av disse oppdragene. Bedrifter som systematisk driver i strid med lover og regler, ødelegger for hele samfunnet. Konsekvensene er alvorlige for arbeidstakerne som berøres, for virksomhetene som skal konkurrere mot de useriøse bedriftene og for samfunnet som helhet.

Vil redusere arbeidslivskriminaliteten

1.januar i år trådte de nye anskaffelsesreglene i kraft. Regelverket inneholder helt nye og viktige virkemidler for å redusere arbeidslivskriminaliteten. For det første har vi innført plikt til bruk av lærlinger på offentlige kontrakter. Kravet gjelder også utenlandske bedrifter. Tilbakemeldingene jeg har fått tyder på at dette er et krav som er godt mottatt.

Vi har også begrenset antall kontraktsledd i bransjer der det er særskilte utfordringer med arbeidslivskriminalitet. Slik blir det lettere å føre kontroll og kommunisere med de enkelte ledd i kjeden. Oppdragsgivere må også, som før, stille krav om lønns- og arbeidsvilkår hos leverandørene.

Veiledning

Vi har altså gjort noen grep i regelverket for å fremme seriøsitet i anskaffelser. Regelverket alene sikrer ikke at innkjøp alltid er gode. Veiledning og deling av kunnskap er også viktig. I løpet av våren skal Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) i samarbeid med KS, Entreprenørforeningen bygg og anlegg (EBA) og norsk kommunalteknisk forening (NKF) holde flere seminarer om nytt anskaffelsesregelverk og seriøsitet i bygg, anlegg og eiendom.

Målet er å bidra til flere gode og seriøse anskaffelser i disse sektorene. Seminarene skal formidle hvordan nye regler påvirker sektorene og hvordan nye krav til seriøsitet kan følges opp i praksis.

Min oppfordring er: Bruk mulighetene som de nye reglene gir! Her kan både oppdragsgivere og næringslivet gjøre en forskjell. Disse seminarene gir en fin mulighet til å lære mer.