Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / SCANPIX

Entreprenør tiltalt for fakturasvindel for over 45 millioner

En mann står tiltalt for omfattende økonomisk svindel og skal blant annet ha forfalsket fakturaer for over 45 millioner kroner.

Det skriver NRK Hedmark og Oppland i en artikkel på sine nettsider mandag.

Mannen har drevet et byggefirma i Trysil, og jobbet med å sette opp boliger i Oslo og omegn, skriver statskanalen.

For å få gjennomført svindelen skal han ha brukt en rekke underleverandører. Flere av disse har vært fiktive. Mannen står nå tiltalt for fakturasvindel for over 45 millioner kroner.

– En av de største

– ​Dette er en av de største sakene i Norge innenfor sjangeren vi kaller fiktiv fakturering. Dette fremstår som en særs stor og særs alvorlig økonomisk straffesak hvor det har tatt tid å sammenstille bevis, sier politiadvokat Richard Røed.

Saken skal ha blitt oppdaget under en rutinekontroll i 2012. Tre andre menn er allerede dømt, og en fjerde skal i retten til våren. To av disse har levd på skjult adresse i lengre tid fordi de har hjulpet politiet med å oppklare saken og har følt seg truet på livet, skriver NRK.

Erkjenner deler av tiltalen

Den tiltalte mannen skal gjennom Trysil-firmaet ha drevet den ulovlige virksomheten siden 2007. I tillegg til å bokføre fiktive fakturaer for å unndra seg skatt skal han også ha unndratt seg inntektsskatt i åtte år. Alvorligheten i saken gjør at han kan vente seg en streng straff om han blir dømt, heter det i artikkelen på nrk.no.

– Saken har mange meget alvorlige punkter. Øvre strafferamme er seks års fengsel, men en særregel gjør at straffen kan bli strengere. Dermed kan det ilegges opp til 12 års fengsel, sier Røed.

Mannens advokat Randulf Schumann Hansen, sier til NRK at hans klient erkjenner deler av tiltalen, men at han nekter for fiktiv fakturering. Tidligere har mannen nektet all skyld i saken.