Oslo-politiet fikk blankt nei i retten da de prøvde å knytte Alliero til fiktiv virksomhet mot etterforskede Bon Bygg. (Illustrasjonsfoto: Anne-Beth Jensen)

Kritiserer politiets ressursbruk i kampen mot byggkriminalitet

Advokat retter kraftig kritikk mot ressursbruken til et politi som han mener med tunnelsyn fullt ut tapte en prestisjesak innen byggkriminalitet mot Alliero.

– Politiet burde ikke gått videre med saken etter at Alliero i fjor høst la frem omfattende dokumentasjon som viste et reelt forretningsforhold til Bon Bygg, sier Grette-advokat Christopher Hansteen.

– Det er svært uheldig for påtalemyndigheten og Oslo-politiets prestisjeprosjekt i kampen mot økonomisk kriminalitet å gå på et slikt nederlag. Her er det brukt store ressurser på å få felt Alliero som en av de virkelig store aktørene innen rehabiliteringsmarkedet. Og så ender den overraskende tiltalen med full frifinnelse for Alliero i tingretten. Dette må være et skikkelig skudd for baugen som må få konsekvenser for politiets ressursbruk fremover, kommenterer Christopher Hansteen som er partner i Advokatfirmaet Grette DA.

– Jeg er overbevist om at disse ressursene kunne blitt brukt på en mer målrettet og effektiv måte for å bekjempe arbeidsmarkedskriminalitet som svart arbeidskraft og sosial dumping, fremholder advokaten som ledet forsvarerteamet til Alliero i saken for Oslo Tingrett.

Påstand om fiktivt forhold
I august i fjor ble det tatt ut forelegg mot Alliero og en ansatt i selskapet for uaktsom medvirkning til hvitvasking. Politiet baserte forelegget på at Alliero ikke hadde hatt et reelt forretningsforhold til underentreprenøren Bon Bygg, og at det skulle ha foreligget fiktiv virksomhet med fiktive fakturaer som det så var krevd refusjon for inngående moms for.

I følge Grette ble det allerede i første avhørsmøte dokumentert av Alliero at omsetningen var reell, og at fakturaene følgelig ikke var fiktive. Til tross for dette fastholdt politiet forelegget. Da Alliero nektet å vedta dette, ble forelegget omgjort til tiltalebeslutning.

I begynnelsen av juni falt dommen med full frifinnelse av Alliero. Dommen er enstemmig, og retten har ikke vært i tvil om frifinnelse. Dommen er nå rettskraftig da påtalemyndigheten har valgt ikke å anke.

– Tunnelsyn
– Tiltalen bygger på en teoretisk nettverksmodell fra politiets side. I denne blir alle selskaper som har hatt en relasjon til Bon Bygg, skåret over en kam. Dette er utslag av et tunnelsyn. I stedet for å gå inn og se på de enkelte relasjoner i forretningsforholdet og vurdere konkrete overtredelser, har politiet basert tiltalen på at ingen kan ha hatt et reelt forretningsforhold til Bon Bygg. En slik generalisering er det overhodet ikke grunnlag for noe frifinnelsen av Alliero gjenspeiler, sier Hansteen og legger til:

– Alliero er blitt trodd fullt og helt. Basert på bevisene har tingretten ikke vært i tvil om at det har dreid seg om et reelt forretningsforhold der fakturaene til Alliero korresponderer med reelle tjenesteleveranser fra Bon Bygg. Her er tingretten veldig klar i sin dom.

– Burde vært unngått
Grette-advokaten mener denne saken burde vært unngått.

– Politiet burde ikke gått videre med saken etter at Alliero i fjor høst la frem omfattende dokumentasjon som viste et reelt forretningsforhold til Bon Bygg. At det har foregått ulovligheter i Bon Bygg, er ikke ensbetydende med at alle selskaper som har et forretningsforhold med Bon Bygg, er del av et kriminelt nettverk. Dette er et feilaktig syn som politiet har valgt å basere tiltalen på, sier han.

– Også seriøse kan bli lurt
– Bon Bygg blir etterforsket for hvitvasking av 50 millioner kroner. Det er kritikkverdig av Alliero å inngå underentreprisekontrakter med et slikt selskap?

– At det har foregått ulovligheter i Bon Bygg, er hevet over enhver tvil, men tingretten er klar på at det ikke er grunnlag for å knytte Alliero til ulovligheter i Bon Bygg. Alliero er en av de virkelig seriøse aktører i bransjen. Selskapet har strenge kontrollrutiner og går sånn sett foran som et godt eksempel for andre i bransjen. Men denne saken viser at også de seriøse aktørene kan bli lurt. Jeg er overbevist om at Alliero vil ta lærdom av denne saken og være mer påpasselig med valg av kontraktspartnere. Bedriften ønsker å fremstå som et fyrtårn i byggebransjen og er svært opptatt av å bekjempe sosial dumping og annen arbeidsmarkedskriminalitet. Derfor er det gledelig ut fra et rettferdighetshensyn at Alliero ikke ble dømt, men blankt frifunnet i denne saken, svarer Hansteen som imidlertid påpeker at selskapet i denne saken har vært utsatt for en svært ubehagelig prosess som har hatt forretningsmessige implikasjoner samtidig som bedriften har lagt inn betydelige ressurser for å forsvare seg.

Mer objektiv
– Min anbefaling til påtalemyndigheten må være at de viser mer lojalitet til straffeprosesslovens krav om å være objektiv i etterforskningen. De bør bruke ressursene mer målrettet mot selskaper som tydelig fremstår med ugler i mosen. Det at frifinnelsen nå av Alliero nå er rettskraftig er mest av alt et utrykk for at politiet har investert store ressurser forgjeves, avslutter Hansteen.

Politiets kommentar
Byggeindustrien har bedt om en kommentar fra påtalemyndigheten som særlig gikk på ressursbruken og metoden som advokat Hansteen kritiserer. Politiadvokat Camilla Søby ved Oslo politidistrikt, Finans- og Miljøkrimseksjonen, som også var aktor i saken, har valgt å gi følgende kommentar på mail:

«Kort tid etter at Bon Bygg hadde blitt opprettet som enkeltmannsforetak i Norge, begynte penger å strømme gjennom foretaket. I løpet av en periode på under ett år ble det overført over 25 millioner til Bon Byggs bankkonto. Pengene ble raskt etter overføringene tatt ut i kontanter i ulike minibanker og butikker. Bon Bygg har hatt noen personer registret ansatt i selskapet, men kontoutskriftene til selskapet viser at det har blitt gjort minimale lønnsutbetalinger. Basert på dette har det vært og er det gode grunner til å etterforske hvilke straffbare forhold som har skjedd i selskapet og også omstendighetene rundt overføringene andre selskaper har gjort til Bon Bygg.

Oslo tingrett stiller i sin dom spørsmål ved om det i det hele tatt har vært noen form for virksomhet i selskapet. I dommen konkluderes det med at Bon Bygg verken har innrapportert lønn, foretatt skattetrekk eller betalt arbeidsgiver- eller merverdiavgift.

Ved å forholde seg til Bon Bygg som underleverandør, har Alliero hatt arbeidere på sine byggeplasser som har arbeidet svart og uten arbeidstillatelse i Norge. Etter politiets oppfatning skulle og kunne Alliero ha gjort bedre undersøkelser av Bon Bygg.»