Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Tror på sterk boligprisfasit for 2016

Alt tyder på at boligprisveksten var sterk også helt mot slutten av fjoråret. Onsdag kommer fasiten når Eiendom Norge legger fram desember-tallene.

– Her hjemme kommer det trolig nok et sterkt boligpristall. Veksten gjennom store deler av 2016 lå i gjennomsnitt på 1 prosent fra måned til måned, og vi venter et tall i nærheten av det også for fjorårets siste måned, skriver Nordea Markets i sin morgenrapport onsdag.

Banken peker på at vekst på mellom 0,5 og 1 prosent i desember vil være i tråd med Norges Banks prognose, og på at sentralbanken venter avtagende boligprisvekst utover i 2017.

DNB Markets anslår en månedsvekst på 0,9 prosent i desember og en vekst på 12,2 prosent det siste året.

– Med andre ord fortsatt ganske høy fart, skriver banken i en oppdatering.

Et spenningsmoment for 2017 er om regjeringens siste tiltak vil bremse veksten. Kravet til egenkapital for sekundærboliger er fra årsskiftet økt til 40 prosent i hovedstaden, hvor prisveksten har vært spesielt sterk. Samtidig innebar budsjettforliket økt beskatning av sekundærbolig.

Eiendom Norges prognose for det norske boligmarkedet i 2017 er en prisoppgang på mellom 9og 11 prosent. NBBL meldte tirsdag om en vekst på 7 prosent for fjoråret landet under ett, mens OBOS-prisene i Oslo økte 29,5 prosent i fjor.