Nedslående ulykkesutvikling

Sommeren 2016 ligger an til å bli en av de verste i trafikken på lang tid. Antall omkomne har steget kraftig i forhold til 2015.

I juni og juli døde hele 38 personer på de norske veiene. I løpet av samme periode i fjor omkom 24 personer i trafikken. Økningen er dermed stor, noe som både er tragisk og skuffende. I juli alene døde 22 personer på veiene.

Utviklingen har i år dermed gått i helt feil retning, med totalt 85 omkomne så langt i år, mot 63 i fjor.

Hva som er årsaken til denne skuffende økningen finnes det ingen gode forklaringer på, hverken hos Trygg Trafikk eller Statens vegvesen, som følger utviklingen tettest av alle. Det er ingen logisk forklaring på at tallene skal øke såpass kraftig fra et år til et annet, men stor trafikk, flere tilfeldigheter og mange uoppmerksomme sjåfører kan være en del av forklaringen.

Det er også verdt å se nærmere på at det er menn i aldergruppen 18-24 og 45-64 som utmerker seg spesielt negativt. Det er selvsagt ikke noe nytt at unge og uerfarne sjåfører kommer på høyt på denne uheldige statistikken, men at gruppen 45-64 også er tungt representert overrasker kanskje noe mer. Men det er nok ikke til å komme fra at det finnes mange, i alle aldersgrupper, som kjører mer aggressivt enn de burde, og at farten generelt er høy. Dessverre ser vi også at mange kjører når de ikke bør, i ruset tilstand, og det er langt fra alle som er flinke nok til å sikre seg.

Selv om årets tall så langt er nedslående, er tallene i et større historisk bilde fortsatt lave. Den langsiktige utviklingen er positiv, selv om man i år har en meget tragisk sommer. Stadig sikrere biler og bedre veier gjør at antall alvorlige ulykker går ned, til tross for et økende trafikkbilde. Alle må naturligvis jobbe hardt for at denne utviklingen skal fortsette, så vil videre undersøkelser forhåpentligvis kunne vise hvorfor akkurat sommeren 2016 ser ut til å bli en av de verste på lang tid.

Hver enkelt av oss må gjøre sitt til at ikke utviklingen skal eskalere ytterligere. For det er viktig å huske på at dette ikke bare er tall og statistikk. Bak hver eneste ulykke ligger de uendelig mye sorg som går utover både familier og lokalsamfunn. Hver eneste uke er det noen som mister et familiemedlem, en kollega eller en kjær venn.