Foto: Børre Skiaker / KNA

Kjenner du til Norges «hemmelige» turistveier?

Foruten landets 18 offisielle nasjonale turistveier har Norsk Automobilklubb sin egen liste over norske veier som bør oppleves.

Det skriver Norsk Automobilklubb (KNA) i en pressemeldingdenne uken.

– Landet vårt er 2.400 kilometer langt, og det er synd hvis folk tror at det bare er 18 veier som er spesielt vakre å kjøre, sier generalsekretær Børre Skiaker i KNA.

KNA gir nå ut et kart hvor alle klubbens favoritter er markert.

Islandsk inspirasjon

– Det er veier som går gjennom flott natur og hyggelige småsteder og landskap. Veiene er som skapt for en opplevelsestur i bil. Siden de er lite kjent, er det også færre turister på dem, sier Skiaker.

Hovedfartsårer som E6, E18 og E39 er tonet ned i kartet, mens turistveiene er gjort store og tydelige.

– Inspirasjonen kommer fra islandske kart jeg har sett, der hele den omkransende hovedveien på øya nesten er usynlig. De mange innlandsveiene fremheves, sier Skiaker.

Børre Skiaker i KNA. Foto: Newswire

Mange på veien

Det nye kartet er trykket i 13.000 eksemplarer, og distribueres til alle landets KNA-medlemmer. I tillegg blir kartet, ifølge pressemeldingen, også å få tak på samtlige Esso-stasjoner så lenge lageret rekker.

– Mulighetene for å kombinere veier blir nå mye bedre. Du trenger ikke velge hele ruta på forhånd, men ta det litt som det kommer hvis det er områder som faller spesielt godt i smak underveis. Et viktig poeng med bilferie er å kunne dvele litt ekstra ved det man liker, sier Skiaker.

43 prosent av befolkningen har planlagt bilferie denne sommeren, viste en KNA-undersøkelse utført i mai.