Hanne Bjørseth

Miljøledelse gir muligheter - også i prosjekter

Ann-Kristin Ytreberg i Miljøfyrtårn etterlyser en satsing på miljøledelse hos virksomheter i byggebransjen. WSP er enig i at bransjen har et stykke igjen før den er bærekraftig, og at miljøledelse for virksomheter er et skritt i riktig retning.

Hanne Bjørseth

Miljøleder i WSP Norge

Samtidig mener vi at miljøledelse i konkrete prosjekter er vel så viktig for å bidra til utslippskutt og bærekraft.

Vår erfaring er at en del virksomheter faktisk gjennomfører miljøtiltak uten at de flagger det som en satsing, og vi tror at det i byggebransjen foregår mer positivt miljøarbeid enn vi er klar over. Men potensialet er stort, og det er et stykke igjen før vi kan kalle det en reell satsing. Ofte er det snakk om enkeltstående miljøtiltak, gjerne knyttet opp mot energisparing, som er løsrevet fra en helhetlig miljøledelsestankegang. I tillegg har nok mange en oppfatning av at miljøledelse medfører ekstraarbeid og økte kostnader. Det gjør det ikke. Som Ytreberg også påpeker, handler miljøledelse om å ha orden i eget hus og helhetlig kvalitet på arbeidet, noe som til sammen gjør dette lønnsomt.

Miljøledelse er en del av mange av prosjektene WSP er involvert i. Vi ser gode initiativer og tiltak i både store og små, private og offentlige prosjekter, uten at de flagges særlig høyt. Mange er opptatt av energisparing og avfallssortering, men helhetstankegangen er ofte fraværende. Miljøledelse i prosjekter handler om å jobbe helhetlig og systematisk, og det er derfor viktig at det kommer inn helt i starten av prosjektet, helst i tidligfase. En helhetlig miljøtankegang må følge med i alle prosjektets faser, også i driften etter at bygget står ferdig. Det som avgjør prosjektets endelige suksess, er jo om det er et bærekraftig og funksjonelt bygg for brukerne til slutt.

Miljøledelse er et enkelt og godt verktøy som gir verdi, ikke kostnader og ekstraarbeid. Det er en viktig brikke for å få bransjen til å bevege seg i en mer bærekraftig retning. Stadig flere snakker i dag om å gripe mulighetene – i stedet for å ta ansvaret – når det gjelder miljø. Det synes vi er bra, og det vil vi være med på. Vi skal bidra til det grønne skiftet også i byggebransjen, både i drift av egen virksomhet og i prosjektene vi leder. Vi jobber nå med noe vi kaller grønn prosjektledelse. Det innebærer at vi skal være proaktive, og planlegge, lede og gjennomføre prosjekter som har miljøambisjoner som er høyere enn kravene i gjeldende lover og regler. Ambisjonene kjennetegnes blant annet av redusert ressursbruk, materialvalg med minst mulig helse- og miljøfarlige stoffer, og energieffektive løsninger. Og er det flere som vil være med, hjelper vi gjerne bransjen med å gripe nye forretningsmuligheter. 

Innlegg: Hvor er satsningen på miljøledelse?