Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Ekstremværet Synne rammer Sørlandet og Rogaland

Lørdag og søndag er det ventet ekstreme nedbørsmengder i deler av Agder og Rogaland. Ekstremværet har fått navnet Synne og vil ramme innlandet verst.

Det er ventet 100 til 150 millimeter nedbør i løpet av 30 timer og enda mer lokalt i indre strøk, der det kan falle 200 millimeter i løpet av samme antall timer. Lørdag er det ventet sørvestlig liten storm utsatte steder, og i fjellet kan det bli full storm med opptil 25 meter per sekund, ifølge Meteorologisk institutt.

– Det blir ikke like mye regn i sørlandsbyene, men mer i heiene og dalstrøkene innenfor, forteller statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe til NTB.

Helga traff nabolandene

Fredag traff stormen ved navn Helga Danmark, Sverige og Finland med kraftig vind. Det ga problemer for transport, og for nordmenns del ble det merkbart blant annet fordi flere fergeavganger til Danmark og Sverige måtte kanselleres.

Noe av uværet var også merkbart i Norge, og ved Lista fyr ble det målt liten storm tidlig fredag morgen. Dette uværet vil imidlertid ha gitt seg innen ekstremværet Synne kommer.

Fuktig luft fra havet

– Synne er ikke en del av samme værsystem. Lørdagens vær har en annen årsak. Det kommer fuktig luft fra Atlanterhavet. Den nedbøren forsterkes når den treffer terrenget, forklarer meteorolog Walløe.

– Hele vestlandet får nok mye nedbør, men områdene der det er ventet mest, er mer begrenset. Temperaturen er slik at nedbøren også i fjellet vil komme i form av regn, og det vil renne ned i lavlandet, fortsetter han.

Flom- og skredvarsel

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendt ut flomvarsel for Hordaland, Rogaland og Agder-fylkene. For lørdag og søndag ligger den på oransje nivå, det tredje av fire grader.

For Hordaland, Rogaland og Vest-Agder er det også sendt ut jord- og flomskredvarsel på oransje nivå for lørdag.