Nærmer seg realisering av Powerhouse i Trondheim

Powerhouse-alliansen har allerede bevist hva de er gode for gjennom rehabiliteringen av Kjørbo-prosjektet, som er verdens første rehabiliterte plusshus. Nå nærmer man seg en realisering av utbyggingen av et nytt plusshus på Brattørkaia i Trondheim.

Aktørene bak Powerhouse-alliansen har bygget seg opp en unik erfaring – hvor kriteriet er å bygge fremtidens miljøbygg i dag. Tanken er kort og godt å sette opp bygg som produserer mer energi enn de forbruker.

De har allerede vist at dagens teknologi er mer enn god nok til å klare å nå disse målene – det er hvordan man benytter kunnskapen og materialene som finnes som er nøkkelen.

Det er mange som har latt seg imponere over hva alliansen har fått til, både hjemme og ute. De har høstet mange priser og antall besøkende på Kjørbo-prosjektet har vært enormt – spesielt fra utlandet. De er en gruppe på besøk på prosjektet hver andre dag – og de besøkende kommer fra hele verden.

Utbyggingen av det nye plusshuset på Brattørkaia tar satsingen til et nytt nivå. Her skal partnerne i alliansen realisere et prosjekt som unikt på flere måter. De vil vise til tekniske løsninger vi tidligere ikke har sett samlet på denne måten – og det blir et merkebygg med sin form utarbeidet av Snøhetta.

Det er mange som er spente på denne utbyggingen. Det ble nylig kjent at Enova har besluttet å tildele sin mest omfattende støtte til et prosjekt noen sinne med tildelingen til Powerhouse-utbyggingen i Trondheim. De viser dermed at de har stor tro og på hva man skal få til. Totalt går de inn med 36,5 millioner kroner rundt utviklingen av dette prosjektet.

Powerhose-alliansen har vist at det er fullt mulig å møte fremtidens strenge energikrav allerede i dag. Dette er en inspirasjon for hele næringen – og viser til fulle at det ikke er noen umulighet å bygge miljøvennlig innenfor akseptable økonomiske rammer. Etter vårt syn burde potensielle leietakere egentlig stå i kø for å fylle opp de ledige kvadratmeterne i det nye prosjektet på Brattørkaia.

Den grønne bølgen har nå for alvor begynt å skylle inn over den norske byggenæringen. Vi både kan og vil bygge grønnere enn før – nå gjenstår det å få kundene og leietakerne til å bli med. Det vil koste litt mer i starten, men vil lønne seg på sikt. Vi er også i en posisjon som sier at vi må bygge grønnere – enten vi vil eller ikke. Enda flere burde derfor planlegge for at dette er en utvikling å investere i – ikke minst alle vi som skal ta i bruk byggene næringen realiserer.