Per Helge Pedersen, næringspolitisk redaktør i Byggeindustrien.

Beste Bygg Reis Deg «ever»

Årets Bygg Reis Deg-messe er den beste i historien.

For min del har jeg levd tett på dette arrangementet siden slutten av 1980-årene. Den gang ble Bygg Reis Deg arrangert på Sjølyst. Og den gang var dette et langdrygt arrangement. Tidligere var Bygg Reis Deg langt mer en forbrukermesse enn en messe for de proffe byggerne. Nå er dette totalt snudd på hodet. Nå er det proffene som rår.

Messen er blitt betydelig kortere og langt mer profesjonell. Søndagen er kuttet som messedag. Det å ta en slik avgjørelse har selvsagt sittet langt inne for arrangørene, men det er en riktig avgjørelse. Et slikt messearrangement utgjør en betydelig kostnad for de bedriftene som er med som utstillere. Og det å betale en ekstra søndag er dyrt. Det er også en tøff jobb å betjene en messestand. Før da slike messer varte uka gjennom, var det mange trøtte, utslitte mennesker som endelig kunne pakke sammen og reise hjem. Mer enn en gang hørte jeg bemerkningen «Aldri mer». Etter denne messen er det vel få som sier dette.

Det er også hyggelig å se at store bedrifter som har glimret med sitt fravær, er tilbake. Mange av dem har hatt stor suksess med årets messe. Mitt inntrykk er at det var mange fornøyde fjes å se rundt om. De som alltid har vært med smilte ekstra bredt. Mange nyheter blir presentert på en slik messe. Mange må ha et slikt arrangement for å finne frem til de lure løsningene.

Norge trenger et slikt utstillingsvindu for byggenæringen som Bygg Reis Deg-arrangementet er.

Det å lage konferanser i et messearrangement er alltid en utfordring. Mitt inntrykk er at årets konferansekonsept har vært vellykket. Når man samler så mange mennesker fra det profesjonelle bygge-Norge, er det viktig å utnytte de muligheter man har til å påvirke, til å motivere og til å gi inspirasjon og kunnskap.

For messearrangører og utstillere er besøkstall meget viktig. Når man kutter ut en messedag sier det seg selv at det kan være utfordrende å nå de besøkstall man har hatt på tidligere messer. Når man samtidig bevisst har jobbet for å utvikle en profesjonell fagmesse på bekostning av å lage en publikumsmesse for alle, sier det seg selv at totaltallene kan bli lavere. Men det som er det aller viktigste er at man nå har fått så mange «proffer» til messa. For mange utstillere har ordrebøkene blitt fylt opp i løpet av denne korte hektiske arbeidsuka på Lillestrøm. Flere bedrifter har aldri opplevd maken.

Bygg Reis Deg 2015 er blitt tidenes messe. Mange gleder seg til nye messedager om to år. Lillestrøm er et perfekt sted å samle bygge-Norge på.