Rikard Zetterlund (t.v.) og Andrej Dahllöf opplever suksess med Baselight på Bygg Reis Deg.

Messens svenske lyspunkt

Svenske Prime Design har verdenspremiere på sin nye lysmast Baselight, og importører står i kø for å få enerett på det kompakte produktet.

- Systemet er utviklet sammen med den danske redningstjenesten, og er basert på erfaringer de gjorde under jordskjelvet på Haiti i 2010. Lyssystemet de hadde med seg dit, var ikke mobilt nok, og det tok to dager å få komplett. Det tilsvarer den tiden man regner med at man har til å redde en person som ligger under en kollapset bygning. Jeg bestemte meg for å prøve å løse problemet, og fem år senere kommer vi med dette, forteller produktsjef Rikard Zetterlund i Prime Design til Byggeindustrien.

Baselight veier bare 30 kilo, men gir allikevel ut opp mot 50.000 lumen lys - fra en mast som kan bli opp til 4,5 meter høy. Lyset kan også dimmes, og best av alt er det så kompakt at man faktisk kan sjekke det inn på flyet.

- Dessuten gir det like godt lys som en 300 kilo tung vogn, og logistikkmulighetene er mye bedre enn det som er standard i dag, understreker Zetterlund.

Den danske redningstjenesten har allerede tatt i bruk Baselight på Grønland, og er strålende fornøyd. Bygg Reis Deg er første gang de viser frem masten til andre, og responsen har vært overveldende.

- Vi har fått en ekstremt bra mottagelse tatt i betraktning at vi har et produkt som er funnet opp for et helt annet formål, men vi ser nå at byggenæringen kommer til å bli det store markedet vårt. Det har vært fem importører som har spurt om de kan få enerett på produktet i Norge, så nå har vi et luksusproblem, sier Zetterlund.

Han legger ikke skjul på at han tror produktet vil passe godt inn hos de store utleieselskapene, og peker på mindre lagerplass og enklere logistikk som åpenbare fordeler.

- Det er litt morsomt at synergieffekten av mobiliteten redningsfolk er avhengige av, kan være med på å senke kostnadene for entreprenører, avslutter Zetterlund, som sammen med Andrej Dahllöf eier Prime Design.