Rørleggerlærlingen Vebjørn Ones (20) tar svenneprøven under Bygg Reis Deg.

Tar svenneprøven på scenekanten

Vebjørn Ones (20) fra Bergen og fire andre rørleggerlærlinger tar svenneprøven på Rørentreprenørene Norge sin stand under Bygg Reis Deg.

- Det er spennende, men jeg må innrømme at jeg var nær ved å si nei. Jeg syntes egentlig jeg det var litt for drøyt, sier Ones til Byggeindustrien.

Men etter å ha kommet godt i gang under landets største byggmesse, Bygg Reis Deg, angrer han ikke.

- Nei, da jeg fikk tenkt meg om, så fant jeg ut at dette er en sjanse man ikke kan gå fra seg. Du lærer veldig mye, og jeg håper og tror jeg har kontroll på oppgaven, sier Ones.

Han har fram til lørdag på å fullføre fagprøven.

Praktisk utdanning

Rørentreprenørene Norge hadde besøk av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) under åpningsdagen av Bygg Reis Deg. Der fikk ministeren blant annet hilse Ones og de fire andre lærlingene som tar svenneprøven for åpen scene.

Samtidig oppfordret benyttet organisasjonen også muligheten til å oppfordre Isaksen til å legge til rette for en enda mer praktisk utdanning.

Torbjørn Røe Isaksen møtte Rørentreprenørene Norge under Bygg Reis Deg.

- Det er ingenting i veien for at mange flere skoler og fylker får elever tidligere ut i arbeidslivet som en del av utdanningsløpet. Vi gir nå mer penger til å nettopp dette, og vi har også ryddet unna noen formelle ting for at de skal kunne gjøre det. Det betyr at man i utgangspunktet kan begynne med lærlingetida si den første uka i skolen. Det tror jeg er veldig god ide, fordi du får brukt teorien daglig hele tiden, sa Torbjørn Røe Isaksen til Byggeindustrien.

Stort utbytte

Det er et syn Vebjørn Ones deler med ministeren.

- For min del har praksis vært veldig viktig. Jeg har bare gått ett år på videregående bygg og anlegg, så var jeg så heldig at jeg fikk lærlingplass etter det. I store deler av min utdanning, har jeg gått på skole en dag i uka og vært ute i bedrift resten. Slik fikk jeg mye mer utbytte av den teorien jeg lærte, sier Vebjørn Ones.

- Jeg kunne helt sikkert ha fått gode karakterer ved å være utelukkende på skolen også, men da ville jeg uansett vært like grønn når jeg kom ut i arbeidslivet, avslutter Ones.