Øyvind Mork mener vi bør ha store visjoner for det nye regjeringskvartalet.

Mork: - Vi bør ha store energi-planer for regjeringskvartalet

Adm. dir. Øyvind Mork i Asplan Viak, som også er styreleder i Powerhouse-alliansen, mener vi gjennom utbyggingen av regjeringskvartalet bør realisere verdens første energipositive regjeringsbygg.

- Vi har nå alle muligheter til å skape et energipositivt prosjekt gjennom byggingen av det nye regjeringskvartalet. Om vi ikke klarer det, har vi mislyktes, uttalte han på Bygg21-konferansen «Fokus på produktivitet og internasjonalisering» på Bygg Reis Deg. Han mener vi må ha store visjoner for denne viktige utbyggingen.

Powerhouse-alliansen har realisert verdens første rehabiliterte plusshus gjennom Kjørbo-prosjektet i Bærum, og arbeider nå med flere utviklingsprosjekter, og er kommet lengst med planene om et nytt plusshus i Trondheim.

- EU sier at alle bygg bør være energinøytrale innen 2020. Vi i Powerhouse sier at alle bygg skal produsere mer energi enn de bruker, sa Mork og la ikke skjul på at han mener norske regler og forskrifter er langt på etterskudd når det gjelder miljøvennlig bygging.

- I forhold til offentlige forskrifter vil man ikke ta igjen Powerhousebyggene før i 2040, og det er for tregt, mener han.

Mork kunne fortelle om stor interesse rundt Kjørbo-prosjektet. De har en gruppe på besøk hver andre dag – og de kommer fra hele verden.

- Interessen er mye større intensjonalt enn hva jeg hadde trodd, sier han.

Alliansen jobber nå også for å bringe deres konseptet til utlandet. 

- Samarbeidet skal eksporteres, uttaler han.