- BREEAM NOR Excellent for Schweigaardgate 21-23 ga et stempel som bidro til å skape store verdier, sier administrerende direktør Petter Eiken i Rom Eiendom (foto: Jørn Hindklev).

Eiken: - BREEAM NOR Excellent skapte enorme verdier

Rom Eiendom investerte 4,5 millioner kroner ekstra for å oppnå BREEAM NOR Excellent for hovedkontoret i Schweigaardsgate 21-23. Da bygget ble solgt i desember 2014, tjente ROM Eiendom 850 millioner kroner på salget.

 − BREEAM NOR Excellent er et stempel som gir en åpenbar verdi, sier administrerende direktør Petter Eiken i ROM Eiendom.

På Bygg Reis Deg arrangerte MagnorVinduet en fagkonferanse om fremtidens bygg. Konferansen tok for seg framtidens bygg sett fra visjonærens, arkitektens og byggherrens perspektiv.

− Rom Eiendom omsetter for ca 13 milliarder kroner og har et sterkt resultatfokus. Vi skal skape verdier for staten og utvikle gode kollektivknutepunkt, sier administrerende direktør Petter Eiken i Rom Eiendom.

Driver ikke forskning

Han er klokkeklar på at byggherren er avhengig av utprøvde løsninger.

− Vi driver ikke forskning, men jeg er ikke overvist om at framtidens bygg nødvendigvis trenger å være så enormt høyteknologiske, sier han til Byggeindustrien.

Han presiserer at det er viktig å ha gode mål for virksomheten som faktisk skal foregå i bygget.

−­ Det er lett at fokuset ligger på planlegging og selve byggeprosessen og at dette går på bekostning av virksomheten som faktisk skal foregå i bygget, sier han.

Tjente grovt på BREEAM NOR Excellent

Eiken trakk i sitt innlegg fram utbyggingen av Rom Eiendoms hovedkontor i Schweigaardgate 21-23 som et prosjekt med høye ambisjone som også ble svært lukrativt for Rom Eiendom som byggherre.

− Det var et prosjekt designet med kjærlighet og ble klassifisert som det første BREEAM NOR Excellent forretningsbygget i Norge. Bygget ble solgt for 1,75 milliarder kroner da KLP Eiendomkjøpte det i desember 2014 og i budprosessen tiltrakk vi oss private investorer som ellers ikke ville vært der uten denne standarden, sier Eiken.

Rom Eiendom tjente ifølge Eiken 850 millioner kroner på handelen.

− Kostnadene for BREEAM NOR Excellent var to promille av salgssummen. Det er ingen tvil om at BREEAM NOR setter et stempel som gir verdi så fremt objektet er riktig og har god beliggenhet, sier han.

Eiken trakk også fram sine erfaringer som konsernsjef i Skanska for å illustrere utfordringene i byggenæringen.

Må løse problemene med god planlegging

− De 26 prosent av prosjektlederne som evnet å planlegge godt og unngikk problemer, skapte verdiene, mens de resterende ble heiet på fordi de var gode problemløsere på byggeplass for utfordringer som burde vært unngått i utgangspunktet. Vi driver en industri og må prosjektere godt før vi bygger. Jeg skulle gjerne sett en næring der aktørene tok et større ansvar for det de driver med i stedet for å være opptatt av hva andre driver med, sier han.