EBA-direktør Kari Sandberg.Administrerende direktør Lars Christian Fredenlund i CoBuilder.Mathieu Veulemans i Direktoratet for Byggkvalitet.

- Skaper noe utenfor landegrensene med PIX

Norge leder internasjonalt BIM-arbeid, og med det felles europeiske initiativet ProductInfoXchange (PIX) er EBA med på å utforme internasjonale produkt- og byggestandarder.

EBA og CoBuilder ønsket torsdag velkommen til et fullsatt seminar om produktdata og dokumentasjon i byggenæringen.

Seminaret ble åpnet av administrerende direktør i systemutvikler CoBuilder, lars Christian Fredenlund, som raskt skisserte de viktigste forordningene og direktivene som byggebransjen har å forholde seg til, og understreket at mange kanskje kan slite med å få oversikt på egen hånd.

− Vi ser at det er på selve byggeplassen det er vanskeligst å få til ting, fortalte Fredenlund de fremmøtte.

CoBuilders uttalte mål er å effektivisere informasjonsflyten i bygg- og anleggsnæringen, og ProductInfoXchange (PIX), som er en videreføring av ChemXchange, skal bidra til å gi oversikt.

PIX er blant annet utviklet i samarbeid med Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA).

EBA-direktør Kari Sandberg kunne under seminaret på Bygg Reis Deg dele noen av Entreprenørforeningens syn på PIX og arbeidet som gjøres rundt de forskjellige forordningene og direktivene.

− Vi ser det som veldig positivt at PIX er såpass europeisk og internasjonalt. Vi får mer og mer å gjøre med internasjonale selskap, så det å få på plass internasjonale standarder, er noe vi er veldig opptatte av, sa hun.

Sandberg mener absolutt at det er verd å gjøre en innsats for å få på plass gode systemer for å navigere et regelverk i stadig utvikling.

− Vi ser at det er praktisk å utvikle selvhjelpsverktøy for byggebransjen, slo hun fast under seminaråpningen.

Sandberg ble etterfulgt på scenen av Mathieu Veulemans fra Direktoratet for Byggkvalitet, som snakket om de forskjellige regelverkene. Veidekke var til stede for å fortelle om deres bruk av produktdatabladet ProductXchange, Norwegian Green Building Council snakket om BREEAM NORs påvirkning på valg av byggevarer. I tillegg delte en rekke vareleverandører og fagpersoner sine erfaringer med produktdata og dokumentasjon.