Fraksjonsleder Arbeiderpartiet i byutviklingskomiteen Anders Røberg-Larsen går hardt ut mot byrådet etter at Fylkesmannen slo fast at småhusplanen fra 2013 er ugyldig.

AP om småhusplanen: - Skandale

Arbeiderpartiet vil kreve full høring om småhusplanen i Oslo, som Fylkesmannen nå har slått ugyldig.

Fraksjonsleder Arbeiderpartiet i byutviklingskomiteen Anders Røberg-Larsen går hardt ut mot byrådet etter at Fylkesmannen slo fast at småhusplanen fra 2013 er ugyldig.

29.000 Oslo-eiendommer og 16 prosent av byggesonen i Oslo faller nå under nye regler, og to år med saksbehandling gjort på ugyldig grunnlag, må kanskje gjøres igjen.

Røberg-Larsen slakter byrådets behandling av småhusplanen.

– Fylkesmannen har konkludert med at den var mangelfullt varslet, i strid med lov og forskrift, uforutsigbar og med indre motsetninger. I 2013, da småhusplanen ble revidert, reagerte Arbeiderpartiet kraftig på saksbehandlingen. Vi stilte spørsmål ved alle forholdene Fylkesmannen nå har slått ned på, og vi stemte derfor også imot forslaget som ble fremmet av byrådet, sier han til Byggeindustrien.

I et ferskt vedtak skriver Fylkesmannen om småhusplanen i Oslo:

«Etter Fylkesmannens syn er det en utfordring med småhusplanen at kommunen på den ene siden ønsker å bevare områdets småhuskarakter og er restriktive i hva som kan gjøres av inngrep, samtidig som det er avsatt til boligutbygging (…) Bestemmelsene som er gjennomgått viser at saksbehandlingen etter småhusplanen på enkelte punkter vil bli lite forutsigbar og utfordrende både for dem som skal forvalte planen og for den enkelte tiltakshaver/grunneier og naboer. (…) Bystyrets vedtak av 12.06.2013 oppheves.»

– Arbeiderpartiet har nå besluttet å kreve full høring om småhusplanen for å ta tak i det kaoset som byrådet nå har ført oss inn i, tordner Røberg-Larsen.

I regelverket for Oslo bystyre er det slått fast at et mindretall på minst tre kan kreve at byutviklingskomiteen kaller inn til høring.

Arbeiderpartiet har fire medlemmer, og kan dermed sørge for at høringen blir en realitet.

– Vi forventer at høringen finner sted så snart som mulig, og at medlemmer av byrådet og representanter for kommunens forvaltning innkalles. Vi vil også kreve at utenforstående berørte parter blir invitert. Vi krever en full gjennomgang av denne skandalen, sier Røberg-Larsen.