- 2014 ble et nytt krevende år. Norsk økonomi flatet ut og skaper innstramming i markedet. Nedgangen, særlig drevet av svikt i olje- og gassektoren, er blitt mindre enn fryktet, sier fagsjef i NHO Service, Even Hagelien.

Markedet falt for bemanningsbransjen

Markedet falt 2,1 prosent og prisene gikk samme vei i fjor. Bemanningsbransjen er hardt presset, men er viktig for omstilling av næringslivet, viser statistikk som NHO Service offentliggjør tirsdag.

Statistikken viser også at mens ledigheten nå øker er bemanningsbransjen en viktig kanal til arbeid. Bransjen sørget for at 80.000 personer fikk jobb og sto for 25 000 årsverk i 2014.
- 2014 ble et nytt krevende år. Norsk økonomi flatet ut og skaper innstramming i markedet. Nedgangen, særlig drevet av svikt i olje- og gassektoren, er blitt mindre enn fryktet, sier fagsjef i NHO Service, Even Hagelien. Bemanningsbransjen fungerer som en buffer. Mange som ellers ville gått ledige får jobb gjennom bransjen.
- Når det ikke har blitt en kraftig økning i arbeidsledighet i Norge som følge av de store oppsigelsesprosessene i oljebransjen skyldes det bla. utstrakt bruk av bemanningsbransjen i denne delen av arbeidsmarkedet, sier Hagelien.

De som jobber gjennom bemanningsbransjen har normalt større fleksibilitet enn andre til å flytte på seg eller skifte arbeidsområde til der arbeidskraften er etterspurt. Mange kommer også fra andre europeiske land og har reist tilbake til arbeidsmarkeder som er i bedring.
- Bemanningsbransjen bidrar med andre ord til omstilling i nedgangstider og gir økt konkurransekraft som er særlig viktig for utsatte næringer, sier Hagelien.

I 2014 hadde medlemmene i Bemanningsbransjen i NHO Service en total omsetning for hele sitt produktspekter som var 0,8% høyere enn i 2012. For utleie av personell var veksten 0,1% siden året før. Likevel var aktiviteten i bransjen på et lavere nivå enn i 2013. Bransjen leverte 2,1% færre arbeidstimer enn året før. Justeres det for inflasjon betyr dette at prisene gikk ned i 2014. Dette er krevende i en situasjon hvor bransjens marginer allerede er hardt presset. Det hjelper lite med stor omsetning når lite blir igjen på bunnlinjen, sier Hagelien.

På tross av en viss nedgang i volum og press på marginer ser det ut som prosentandelen av årsverk i Norge som ytes gjennom bransjen holder seg ganske jevnt rundt 1 %. Dette viser at det er en samvariasjon mellom antall årsverk som ytes totalt i Norge og størrelsen på bemanningsbransjen.

I 2014 var det største yrkesområdet for bransjen bygg og anlegg som sto for mer enn 27 % av bransjens arbeidstimer. Andre store områder er lager/logistikk, kontor/administrasjon og industri. På 8 av 12 yrkesområder områder var det nedgang i solgte timer fra 2013 til 2014. Det er verdt å merke seg kraftig nedgang i yrkesområdene "HORECA" (hospitality), Handel og IT. Samtidig er utviklingen positiv innen Oppvekst og utdanning, Industri og produksjon samt Bygg og anlegg.

Årsstatistikken for bemanningsbransjen viser at mer enn 80.000 personer fikk jobb gjennom bemanningsbransjen i 2014. De utførte nesten 25.000 årsverk, noe som viser at gjennomsnittlig tid man arbeidet i bransjen var ca. 4 måneder. 53% av de ansatte i bransjen var menn. 64 % av de ansatte var yngre enn 35 år samtidig som 6 % var mer enn 54 år, forteller Hagelien.