Daglig leder Geir Kvalsik i Kvalsvik Produksjon mener arbeidslivets spilleregler følges ved bedriften på Dombås. Han tar avstand fra kritikken om sosial dumping og vil ha Arbeidstilsynet på banen (foto: Kvalsvik).

Kvalsvik vil ha Arbeidstilsynet på banen

Daglig leder Geir Kvalsvik vil ha Arbeidstilsynet raskt på banen. Han mener han kan legge fram dokumentasjon på at Kvalsvik Produksjon driver i henhold til regelverket for Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet kommer med tilsyn

Regiondirektør Kjell Haugen i Arbeidstilsynet Indre Østland er godt kjent med saken og sier til Byggeindustrien at etaten tidligere gjennomført tilsyn ved Kvalsvik Produksjon etter en alvorlig arbeidsulykke i 2011.

− Vi har varslet et oppfølgingstilsyn av bedriften uavhengig av de siste presseoppslagene. Det er vi nå i ferd med å planlegge. Vi har ikke fastsatt noen dato enda, men det vil bli gjennomført så raskt vi har kapasitet, sier han. Han skisserer at det vil komme i løpet av januar eller tidlig februar.

− Vi vil i oppfølgingstilsyn se om det har blitt jobbet med det vi påpekte etter forrige tilsyn og vi vil følge opp påstandene som har kommet fram i media innenfor vårt myndighetsområde. Arbeidstilsynet kan ikke vurdere privatrettslige forhold i denne saken, sier Haugen.

Beskyldningene mot Kvalsvik Produksjon har haglet og Fellesforbundet har gått ut og karakterisert driften av selskapet som sosial dumping.

I medieoppslag har det blitt presentert at kun de norske ansatte fikk utbetalt såkalt «julelønn» på 10.000 kroner, mens de polske medarbeiderne måtte reise tomhendte hjem.

− Disse opplysningene stemmer ikke. Alle ansatte også polske har fått delvis lønn i desember, såkalt julelønn på 10.000 kroner. Jeg vet ikke hvor disse opplysningene kommer fra. Situasjonen med at de ansatte har fått utbetalt lønn på etterskudd har vært slik over ett år, sier daglig leder Geir Kvalsvik i Kvalsvik Produksjon.

− Når får medarbeiderne utbetalt det de har utestående for 2014?

− Per i dag har vi ikke helt oversikten. Vi driver en gjennomgang, men det som har kommet fram lønnsmessig har vi avtalt og informert de ansatte om før jul. Bedriften er i en omstillingsprosess. Alle de ansatte har fått informasjon om at dette vil pågå en periode, sier han.

− Har de polske ansatte lavere lønn en de norske ansatte?

− Nei, de har ikke lavere lønn. De er likt lønnet med de andre. Sosial dumping er noe jeg tar avstand fra. Ser man på årslønn ligger de høyere enn de norske ansatte og vi hadde en ansatt ved fabrikken som fikk bonus i 2014. Han er polsk, opplyser Kvalsvik.

− Det er kanskje ikke så underlig at man får høy årslønn hvis man jobber opp mot 70 timer i uka slik det framkommer fra Fellesforbundet?

− Vi jobber innenfor de timene lovverket sier. Arbeidstidene varierer. Noen er på timebetaling, noen har tre uker på og tre uker fri, og noen har seks uker på og tre uker fri. Vi bruker en gjennomsnittsberegning på tid, men er innenfor regelverket som tilsier ni timers effektiv arbeidstid per dag, uttaler Kvalsvik.

Også Kvalsvik etterlyser Arbeidstilsynet

Nå ønsker Geir Kvalsvik Arbeidstilsynet på banen for enn full gjennomgang av bedriftens rutiner.

− I denne situasjonen bedriften står i hjelper det ikke hva jeg uttaler til media. Vi ønsker en gjennomgang og en dokumentasjon. Skulle det vise seg at vi er utenfor, må vi innrette oss etter det. Slik jeg ser det er vi innenfor regelverket og kontraktene vi opererer med vil jeg presentere for Arbeidstilsynet, sier han.

− Jeg har ingenting å skjule, men ønsker at det er Arbeidstilsynet som må komme med den uttalelsen, påpeker han.

Kvalsvik opplyser at han tirsdag har snakket med Arbeidstilsynet og har fått en tilbakemelding om at bedriften ikke står på planen for tilsyn med det første. Ordføreren i Dovre henstiller Arbeidstilsynet om å komme på banen og Byggeindustrien vet at Fellesforbundet har tatt kontakt med Arbeidstilsynet.

− Har alle ansatte nødvendig verneutstyr i produksjonen?

− Ja, det har de, sier han.

Kvalsvik Produksjon ble i 2011 anmeldt av Arbeidstilsynet etter at en av de ansatte ble stygt skadet etter arbeid på en maskin. Kvalsvik sier at oppfølgingen etter denne hendelsen medførte at rutine for operasjon av maskinen ble endret.

Krevende økonomisk situasjon

Kvalsvik sier at bedriften har sendt ut et forklarende skriv rundt den krevende økonomiske situasjonen for bedriften til alle forhandlere og leverandører.

− Vi har fått god støtte fra samtlige og vi vil jobbe videre med å avdekke at det som er skrevet om oss i avisene ikke stemmer. Det vil også dokumentere, sier Kvalsvik.

− Du henviser hele tiden til dokumentasjon. Hva arbeider du med å få fram?

− Det står blant annet at vi ikke har pensjonsavtale blant de ansatte. Vi flyttet forretningsadresse i 2014 og har i den forbindelse flyttet alle våre forsikringer og pensjonsavtale for bedriften. Ny godkjent pensjonsavtale ble forelagt de ansatte 26. november. Alle de ansatte har pensjonsavtale for 2014. De ansatte kan ha trodd at den gjaldt fra 2015. Det er i så fall en stor misforståelse, sier Kvalsvik.

Føler seg motarbeidet

− Slik du uttaler deg lokalt kan det virke som at du føler det motarbeidet politisk og lokalt?

− Ja, det føler jeg virkelig. Vi leier et kommunalt bygg og vi prøver å produsere slik vi avtalte at vi skulle gjøre og trodde at dette skulle bli en god investering for bedriften og framtiden. Det vi ser er at vi bli brukt som en politisk brikke i et veldig stort spill av enkeltpersoner i Dovre. Det kommer hele tiden opp kritikk mot kommunens investering i produksjonshallen. Det snakkes aldri om selve hallen, men om Kvalsvik. Dermed blir vi innblandet i politikk. Kvalsvik Produksjon har fått innbetalt all husleie som er avtalt, sier han.

− Hvor kommer gjelda på 1,8 millioner kroner fra?

− Det foreligger avtaler med kommunen for hvordan den skal behandles. Vi er veldig positive til Dovre kommune. De har hjulpet oss i alle prosesser og har vært en god støttespiller. Produksjonslokalene på Dombås mener jeg huser Norges mest avanserte og beste kjøkkenfabrikk, som vi er veldig stolt av, sier han.

Følger spillereglene

− Hvordan karakteriserer du din egne lederstil?

− Den mener jeg er god. Jeg mener selv det beste beviset for det er at flere av de utenlandske medarbeiderne har vært i firmaet i snart 10 år. De har vært med fra den gamle fabrikken til den nye fabrikken. Uten disse dyktige medarbeiderne blir det vanskelig å drive produksjonen. Vi jobber iherdig for å få bedriften opp å gå på gamle takter i henhold til arbeidslivets spilleregler, sier han.