Riksrevisor Per Kristian Foss under Anskaffelseskonferansen.

Riksrevisor Foss vil ha enklere anskaffelsesregler - 20 milliarder å spare

Det offentlige bruker årlig 400 milliarder kroner på innkjøp. Riksrevisor Per Kristian Foss ønsker et enklere anskaffelsesregelverk for å ta kunne ut innsparingspotensialet som ifølge Difi er på 20 milliarder kroner.

Per Kristian Foss var én av innlederne under Anskaffelseskonferansen der forenkling av anskaffelsesregelverket sto sentralt.

200 høringsinnspill

Riksrevisjonen har tidligere i høst bidratt med ett av de til sammen 200 høringsinnspillene som er kommet inn i etterkant av Forenklingsutvalgets utredning «Enklere regler – bedre anskaffelser».

– Vi mener regelverket kan bli enklere. Krav og regler må det selvsagt være, men de kan være færre og tydeligere. Vi mener også at det bør gis større fleksibilitet og ønsker mer forutsigbare prosesser. Det vil gjøre det enklere å etterleve regelverket, og det vil gi mer effektive anskaffelser, sa Foss.

- Et stykke igjen
Foss la samtidig ikke skjul på at det er en vei å gå for å kunne ta ut innsparingspotensialet som ligger i offentlige anskaffelser.

– Forvaltningen trenger flere og bedre elektroniske løsninger, flere felles rammeavtaler, mer målrettet rådgivning og veiledning og mindre dokumentasjonskrav, sa Foss.

20 milliarder

Og at innsparingspotensialet i offentlige anskaffelser er stort, er det ingen tvil om.

Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) anslår at man kan spare så mye som 20 milliarder kroner på bedre og mer effektive anskaffelser.

– Vi står fast på at det bør være mulig å spare fem prosent av summene som er involvert i anskaffelser. Det bør jobbes mer systematisk og strukturert med de store og komplekse anskaffelsene, men vi har en utfordring med blant annet å løfte alle driftsinnkjøpene som det offentlige gjør. Vi må få bedre tall og bedre statistikk over hvordan de 400 milliardene fordeler seg i Innkjøps-Norge, sa Difis avdelingsdirektør for offentlige anskaffelser, Dag Strømsnes under konferansen.