Fredrik Akselsen Johansen fra Fenstad er en av fem betongfaglærlinger som skal delta i Yrkes-NM 2014. Foto: EBA

Bygger seg til norgestoppen

Tirsdag går startskuddet for Yrkes-NM i Trondheim, og ni betongfag- og tømrerlærlinger står klare til å bygge seg til topps i konkurransen.

Det melder EBA i en pressemelding fredag.

Fredrik Akselsen Johansen fra Fenstad er en av de fem betongfaglærlingene som reiser til Trondheim for å konkurrere om å bli landets beste.

Johansen er 19 år, og jobber som lærling hos Eide-Entreprenør på Årnes i Akershus. Han har vært betongfaglærling i ett og et halvt år, og nå reiser han til Trondheim for å måle krefter i Yrkes-NM.

Gått i trening

– Jeg gleder meg som en unge til konkurransen i Trondheim, ikke minst det å treffe andre og bidra til å markedsføre betongfaget. Jeg har vært litt nervøs, men det begynner å hjelpe nå. Det pleier å være jevne konkurranser, så det blir spennende, sier Johansen i pressemeldingen.

Som forberedelser til NM har Fredrik blant annet løst oppgaven fra NM i 2012 og lest teori på kveldstid.

– Arbeidsgiver har gitt meg muligheten til å trene litt i arbeidstiden, og det setter jeg pris på. Jeg er veldig glad for at jeg får muligheten til å konkurrere mot de beste, og når jeg først stiller opp, så går jeg for å vinne, sier Fredrik.

Stolt arbeidsgiver

– Fredrik har solide holdninger, og har utmerket seg hele veien. Han viser interesse for faget, og er en veldig positiv gutt. Det har også gjort at han er faglig sterk. Jeg tror han har muligheten til å gå helt til topps, sier daglig leder Ola Holter i Eide-Entreprenør.

Fem betongfaglærlinger og fire tømrerlærlinger gjør seg klare for å bygge seg til norgestoppen.

De fem betongfaglærlingene skal konkurrere i regi av EBA, mens Byggmesterforbundet samarbeider med den flerfaglige bransjeforeningen om tømrerkonkurransen.

Yrkes-NM arrangeres hvert andre år, og Worldskills Norge er sekretariat for arrangementet, hvor sisteårslærlinger i 28 fag prøver ferdighetene mot hverandre.

Mesterskapet arrangeres i Trondheim Spektrum, og de konkurrerende lærlingene skal løse en ukjent oppgave i løpet av to og en halv dag. Yrkes-NM har som mål å øke rekrutteringen, samt synliggjøre viktigheten av yrkesfag i et samfunnsperspektiv.

Likt svenneprøven

Samtidig er det yrkesmesse for ungdomsskoleelever, Opplæringsdagan, med informasjon om alle utdanningsprogrammene i videregående opplæring. Mange deltakere på det norske Yrkeslandslaget blir tatt ut under Yrkes-NM.

Høsten 2015 deltar landslaget i Yrkes-VM i Brasil.

– Det blir litt likt en svenneprøve, men kun den praktiske biten. Betonglærlingene skal løse en tradisjonell forskalings- og armeringsoppgave, mens tømrerlæringene får en tradisjonell tømreroppgave, sier avdelingsleder kompetanse i EBA, Thomas Norland kryptisk.

Lærlingene får ikke vite noe om hva de skal gjøre før morgenen tirsdag 28. oktober.