Betonglærlingene Cecil Lonnee (fra venstre), Kim André Leite, Erlend Norby, Fredrik A. Johansen og Tor Arne Skavhellen og tømrerlærlingene Eirik H. Karstad, Robert Sundby, Dag Erik Rædegård og Tore Aakerli er klare for NM.

Klare for Yrkes-NM

Fem betonglærlinger og fire tømrerlærlinger gjør seg klare for å bygge seg til norgestoppen. I slutten av oktober er det norgesmesterskap i Trondheim.

Avdelingsleder Thomas Norland i Kompetanseavdelingen i EBA informerte lærlinger og støtteaparat om det kommende mesterskapet.

Ni stjernelærlinger fra hele Norge møttes fredag på Gardermoen i forberedelse til Yrkes-NM i Trondheim 27. til 30. oktober. Fem betonglærlinger skal konkurrere i regi av EBA, mens Byggmesterforbundet samarbeider med den flerfaglige bransjeforeningen om tømrerkonkurransen.

Avdelingsleder Thomas Norland ved EBAs kompetaneavdeling forteller at det er første gangen EBA inngår i et slikt samarbeid om norgesmesterskapet.

– Som flerfaglig organisasjon, er vi den eneste som representerer betonglærlingene, og hadde egentlig kun tenkt å stå for betong-NM. Men da Byggmesterforbundet ønsket å samarbeide om norgesmesterskapet i tømrerfaget også, sytes vi det også var veldig positivt, sier Norland.

Ukjent prøve

Yrkes-NM arrangeres hvert andre år, og Worldskills Norge er sekretariat for arrangementet, hvor sisteårslærlinger i 28 fag prøver ferdighetene mot hverandre.

Mesterskapet arrangeres i Trondheim Spektrum, og de konkurrerende lærlingene skal løse en ukjent oppgave i løpet av to og en halv dag.

– Det blir litt likt en svenneprøve, men kun den praktiske biten. Betonglærlingene skal løse en tradisjonell forskalings- og armeringsoppgave, mens tømrerlæringene får en tradisjonell tømreroppgave, sier Norland kryptisk.

Lærlingene får ikke vite noe om hva de skal gjøre før morgenen tirsdag 28. oktober.

Godt besøkt

Omtrent 350 lærlinger skal konkurrere i Yrkes-NM. Parallelt med konkurransen går også utdanningsmessen Opplæringsdagan, og arrangørene regner med at mesterskapet og messen sammen vil trekke mellom 20 og 25.000 besøkende.

– En konkurranse som dette får vist frem faget på en skikkelig god måte, og vil kunne hjelpe godt til rekrutteringen, sier Norland.

I betongfaget skal lærlingene Cecil Lonnee fra Skanska i Trondheim, Kim André Leite fra HS-Bygg i Stryn, Erlend Norby fra BRG i Kristiansand, Fredrik A. Johansen fra Eide Entreprenør i Oslo og Tor Arne Skavhellen fra Skanska konkurrere om NM-tittelen. I tømrerfaget skal Eirik H. Karstad fra Drammen og Eide i Bergen, Robert Sundby fra Peab Senterbygg i Åmot, Dag Erik Rædergård fra Rædergård Entreprenør i Ørland og Tore Aakerli fra Timberbygg konkurrere.