Nordmenn på hytteferie er ikke like flinke til å sortere avfall som de er hjemme. Illustrasjonsfoto.

Nordmenn tar fri fra avfallssortering på hytta

Stadig oftere fylles containere i Norges største hytteområder med gamle elektroniske (EE) produkter. Kun et fåtall av Norges største hyttekommuner har eget innsamlingsutstyr for EE-avfall for hytteeiere.

Det er RENAS som skriver dette i en pressemelding. Ifølge returselskapet har Norges største sommerhyttekommuner har de siste årene økt fokuset på kildesortering og gjenvinning, men fokuset på håndtering av elektrisk og elektronisk avfall er fortsatt fraværende.

- Nordmenn som sorterer avfall og tenker miljø når de er hjemme, tar fri når de ankommer hytta i sommerferien, skriver RENAS i pressemeldingen.

Returselskapet har nylig gjennomført en undersøkelse av kildesortering i 27 av Norges største sommerhyttekommuner.

Undersøkelsen viser at kun 5 av 27 kommuner har eget innsamlingsutstyr for EE-avfall beregnet for hytteeiere.

- Foreløpig fokuserer bare kommunene Frogn, Nesodden, Oppegård, Ås og Ski på kildesortering av EE-avfall. De andre kommunene har bedret seg på generell kildesortering, men henger langt etter på EE-avfall, forteller Gunnar Murvold, administrerende direktør i returselskapet Renas.

Undersøkelsen til Renas viser at kommunene varierer veldig i hvor stor grad de informerer hytteeierne om gjenvinningskrav og hvordan man kan kildesortere i nærmiljøet. 18 av 27 kommuner sender ut et skriv om kildesortering. Men kun 6 kommuner gjør en større aktiv innsats for å nå ut til hytteeierne. RENAS mener Kragerø er en foregangskommune hva gjelder dialog med hytteeiere.