Frykter EPC senker energiambisjonene

En ny studie tyder på at energisparekontrakter i boligselskaper (EPC) kan stå i veien for en mer energiambisiøs oppgradering, skriver SINTEF Byggforsk.

Funnene om EPC beskrives i en pressemelding fra SINTEF Byggforsk fredag.

I prinsippet vil en energisparekontrakt kunne gjøre det mulig å oppgradere bygningsmassen uten å heve felleskostnadene i et boligselskap, heter det i meldingen. En EPC-leverandør oppgraderer og garanterer for energireduksjon i en bygningsmasse, og energibesparelsen finansierer oppgraderingen.

Energisparekontrakter muliggjør, synliggjør og garanterer for energibesparelse. Eksempler viser at spart energibruk til varmtvann og oppvarming ligger på mellom 10 og 30 prosent, skriver SINTEF Byggforsk i pressemeldingen.

Men EPC for boligselskap har også en rekke utfordringer, viser rapporten Vurdering av EPC/energisparekontrakter i boligselskaper.

– Minsker besparelsene

EPC kan, ifølge SINTEF, gi mindre omfattende energispareprosjekter i boligselskap, spesielt med tanke på forbedring av tekniske anlegg. Dette er positivt i tilfeller der bygningsmassen er i forholdsvis god stand, men det er stor risiko for at EPC-prosjekter vil stå i veien for større bygningsmessige tiltak der boligmassen er i dårlig stand, ifølge rapporten.

– I lys av disse resultatene bør det vurderes om man heller bør bruke ressurser på å identifisere og sette i verk tiltak som i større grad vil bidra til at man når nasjonale mål om energieffektivisering enn bruk av EPC, sier seniorforsker Åshild Lappegard Hauge ved SINTEF Byggforsk.

Representanter fra boligbyggelag, styrer i boligselskaper, beboere, interesseorganisasjoner og EPC-tilbydere er intervjuet i studien. Intervjuene viser at det er vanskelig for EPC-leverandører både å finne boligselskap som egner seg for EPC, samt å skape lønnsomme prosjekter. EPC er aktuelt for eldre og nyere bygningsmasse som er dårlig vedlikeholdt, men kun hvis det er stort nok potensiale for energieffektivisering.

Risiko for lave ambisjoner

Den energien man sparer gjennom effektiviseringstiltak kan ofte finansiere tilleggskostnadene for en oppgradering mot passivhusnivå, men den kan normalt ikke finansiere basiskostnadene for omfattende oppgradering som ligger i bunn, og som må betales uavhengig av ambisjonsnivå på energi.

– EPC-leverandørenes mål om inntjening og forsiktig risiko, kan også bidra til at miljøambisjonene i et oppgraderingsprosjekt blir lavere enn de hadde trengt å være, sier Lappegard Hauge.

Utfordringene viser at trolig vil kun en mindre andel boligselskaper kunne bli lønnsomme prosjekter for EPC-leverandører. Derfor vil ikke EPC i seg selv eller av seg selv bidra til energieffektivisering i boligselskaper i stort monn, skriver SINTEF Byggforsk. Det er i tillegg usikkert om offentlige rammer og økonomisk støtte vil kunne gjøre EPC til et større bidrag for å nå nasjonale energimål.